Polikaprolakton-kitosan nanoliflerin üretiminde ve antibakteriyel aktivitesi üzerinde çözücü etkisinin araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017-06-16

Authors

Turşucular, Ömer Fırat

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Farklı oranlarda karışımı yapılmış polikaprolakton/kitosan (PCL/CS) nanolifler elektroçekim metoduyla üretilmiştir. Elektroçekim çözeltileri aseton ve formik asit olmak üzere iki farklı çözücü kullanılarak hazırlanmıştır. Çözücü etkisinin üretilen nanoliflerin morfolojileri, kimyasal özellikleri ve termal özellikleri optik mikroskop, SEM, FTIR ve DSC cihazlarıyla, antibakteriyel aktiviteleri üzerindeki etkileri ise ASTM 2149 01 standardına göre ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre, çözücü olarak aseton kullanıldığında CS'ın partikül olarak PCL nanolifler tarafından enkapsüle edildiği ve bununda nanoliflerin antibakteriyellik özelliklerini az katkı yaptığı gözlemlenmiştir. Diğer taraftan, çözücü olarak formik asit kullanıldığında CS ve PCL'nin elektroçekim çözeltisi içerisinde tamamen çözündüğü, üretilen nanoliflerin her tarafında iki polimerinde bulunduğu ve sonuç olarak nanoliflerin daha iyi antibakteriyel özelliklerde oldukları tespit edilmiştir.
Chitosan (CS) blended polycaprolactone (PCL) nanofibers were prepared with different CS content via electrospinning procedure. Two different solvents, acetone and formic acid (FA) were used to dissolve and blend the polymers before electrospinning process. Effect of solvent on the electrospinability of the blend, final nanofiber morphologies, chemical and thermal properties and antibacterial activities were investigated with optical microscopy, SEM, FTIR, DSC, and ASTM 2149 01 Standard Dynamic Contact Conditions. The results revealed that using acetone as a solvent chitosan particles were encapsulated in the as spun PCL nanofibers and antibacterial activity increase as a certain amount. Contrarily; when FA is used as the solvent, CS and PCL were dissolved and blended very well, and antibacterial activity was enhanced considerably.

Description

Keywords

Antibakteriyel malzemeler, Elektroçekim, Kitosan, Polikaprolakton, Aseton, Formik asit, Nanolif, Antibacterial materials, Electrospinning, Chitosan, Polycaprolactone, Acetone, Formic acide, Nanofiber

Citation

Turşucular, Ö. F. (2017). Polikaprolakton-kitosan nanoliflerin üretiminde ve antibakteriyel aktivitesi üzerinde çözücü etkisinin araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.