2015 Cilt 28 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 7 of 7
  • ItemOpen Access
    Inconsistencies between mathematics teacher’s beliefs on ideal geometry teaching and their teaching practice
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-07-15) Güler, Hatice Kübra; Altun, Murat; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Matematik Eğitimi Bölümü.
    This study is an attempt to reveal which teaching models are adopted more by mathematics teachers in Turkey, how they conduct geometry courses and the views on an effective geometry courses. The research is case study. Eight teachers, each with 8 hours, were observed for 64 periods in geometry courses. After that, semi-structured interviews (30-35 minutes) were carried out with them. The data were analysed using content analysis. As a result of analysis, it was shown that teachers subscribed to constructivist approach in interviews, although they used traditional teaching methods in their lessons. Consistencies between teachers’ behaviours and statements were examined in terms of effective mathematics teaching. Consequently, the inconsistencies were observed about problem solving and associating mathematics with real life. It was thought that putting in practise the reforms on education would help for overcoming these inconsistencies.
  • ItemOpen Access
    „Eine brezel aus plastik“ – Landeskundevermittlung im fremdsprachenunterricht aus der sicht Türkischer jugendlicher
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-05-27) Şenyıldız, Anastasia; Dindar, Mehtap; Özçam, Gizem; Yurtseven, Burcu; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Alman Dili Eğitimi Bölümü.
    In der vorliegenden Studie werden subjektive Theorien von zwölf türkischen Jugendlichen über die Landeskundevermittlung im Fremdsprachenunterricht erhoben – also ihre Meinungen, Einsichten und Vorstellungen. Dafür wurden im Rahmen des qualitativen Forschungsansatzes Leitfaden-Interviews mit drei Probandengruppen (zwei Gruppen mit Deutsch und eine Gruppe mit Englisch als Fremdsprache) unterschiedlichen Alters und an verschiedenen Bildungseinrichtungen durchgeführt und aufgenommen. Die erhobenen und transkribierten Daten wurden qualitativ ausgewertet. Festzustellen war dabei, dass insgesamt – unabhängig von der jeweiligen Fremdsprache – ein großes Interesse an Informationen über die Zielsprachenländer besteht. Darüber hinaus haben die Lernenden genaue Vorstellungen wie Landeskunde vermittelt werden sollte. In den Daten zeigen sich altersbedingte Unterschiede bei den Probandengruppen. Auch der familiäre Hintergrund spielt in den Einstellungen der befragten Jugendlichen eine wichtige Rolle.
  • ItemOpen Access
    Okul öncesi öğretmenlerinin müze eğitimine ilişkin görüşleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-02-11) Akman, Berrin; Altınkaynak, Şenay Özen; Kara, H. Gözde Ertürk; Gül, Şadiye Can
    Okul öncesi öğretmenlerinin müze eğitimine ilişkin algılarının eğitim sürecindeki uygulamaları da etkileyeceği düşünülmektedir. Çocukların müzelerden yararlanmasında etkin rol üstlenen öğretmenlerin bu konudaki bilgilerini, uygulamalarını ve süreçte karşılaştıkları sorunları belirlemek ülkemizde müze eğitiminin hedeflerine ulaşıp ulaşmadığı konusunda önemli ipuçları verecektir. Bu çalışmanın amacı; okul öncesi öğretmenlerinin müze eğitimine ilişkin görüşlerinin incelenmesidir. Bu amaçla 41 okul öncesi öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Müze eğitiminin gerekliliğine, müzedeki uygulamalara ve karşılaşılan sorunlara ilişkin veriler toplanmıştır. Veriler, betimsel analiz tekniği ile daha önce belirlenen temalar çerçevesinde düzenlenip yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda; okul öncesi öğretmenlerin müze eğitiminin gerekliliğine inanmalarına rağmen müzelerin eğitim ortamı olarak kullanılması potansiyelinden yeteri kadar faydalanamadıkları belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Ergenlerde başarı amaç yönelimleri, cinsiyet ve öğrenim görülen sınıf düzeyinin yaşam doyumunu yordama gücü
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-02-03) Özgüngör, Sevgi; Oral, Tuncay; Karababa, Ali
    Bu çalışmanın temel amacı, başarı yönelimleri, ile cinsiyetin ortak etkisinin öğrenci yaşam doyumunun farklı boyutlarını yordama gücünün belirlenmesidir. Bu amaçla, 229 kız ve 180 erkek olmak üzere toplam 409 lise öğrencisine Çok Boyutlu Öğrenci Yaşam Doyumu Ölçeği ve Başarı Amaç Yönelimleri Ölçeği sunulmuştur. Yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre, öğrenme yönelimi başta okul yaşam doyumu olmak üzere tüm yaşam doyumu boyutlarını anlamlı düzeyde yordamakta ve okul, benlik ve yaşanılan çevre boyutları performans kaçınma yönelimi tarafından olumsuz yönde yordanmaktadır. Ayrıca, performans kaçınma yönelimi ile cinsiyetin ortak etkisinin okul yaşam doyumunu yordama gücü anlamlıdır. Bu bulgular, başarı yönelimlerinin sadece akademik değişkenleri açıklamak açısından yararlı bir kavram olmayıp, ergenlerin yaşamlarının her alanına ilişkin doyum düzeyleriyle de ilişkili olduğunu ve bu ilişkilerin cinsiyete göre farklılaştığını göstermektedir.
  • ItemOpen Access
    Müzik eğitimi yeterlikleri bağlamında sınıf öğretmeni “sanat ve estetik” yeterliklerinin öğretim elemanlarının görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-07-30) İlhan, Ayşe Çakır; Sungurtekin, Şehnaz; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/İlköğretim Bölümü.
    Bu araştırmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan sınıf öğretmeni özel alan yeterliklerinden “Sanat ve Estetik” yeterlik alanının müzik eğitimi yeterlikleri açısından değerlendirilmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalında müzik eğitimi derslerini yürüten öğretim elemanları oluşturmaktadır. “Sanat ve Estetik” yeterlik alanına ait performans göstergelerinin, müzik eğitimi yeterlikleri açısından uygunluğu konusunda öğretim elemanlarının görüşleri alınmıştır. Öğretim elemanlarının büyük çoğunluğu dört yeterlik alanına ilişkin performans göstergelerinin, müzik eğitimi yeterlikleri açısından uygun olduğu yönünde görüş bildirmiştir. Ancak uzun yıllar Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalında çalışan öğretim elemanlarının daha eleştirel yaklaştıkları ve performans göstergelerinin müzik eğitimi yeterliklerini birebir karşılamadığı yönünde düşündükleri belirlenmiştir. Ayrıca performans göstergelerinin öğretmenin yeterliği, müzik ders saatleri ve okullardaki fiziki donanımla da doğrudan ilişkili olduğu yönünde birçok görüş belirtilmiştir. Araştırmada sınıf öğretmenleri için hazırlanan “Sanat ve Estetik” yeterlik alanının müziksel yeterlikleri kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi konusunda önerilere yer verilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Bireyselleştirilmiş bilgisayarlı test uygulamalarında farklı sonlandırma kurallarının ölçme kesinliği ve test uzunluğu açısından karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-02-11) Eroğlu, Melek Gülşah; Kelecioğlu, Hülya
    Bireyselleştirilmiş testlerde, geleneksel testlerden farklı olarak test algoritması söz konusudur. Test algoritması; teste başlama, devam etme ve testi sonlandırma olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bireyselleştirilmiş bilgisayarlı test (BBT) uygulamalarında farklı sonlandırma kurallarının kullanılmasının ölçme kesinliğine ve test uzunluğuna etkisini incelemek ve birbirleri ile karşılaştırmaktır. Araştırma simülasyon çalışması olarak yürütülmüştür. Araştırma kapsamında sabit uzunluk, standart hata, standart hata-en az madde, theta yakınsama ve theta yakınsama-en az madde olmak üzere beş farklı sonlandırma kuralı kullanılmıştır. Her bir sonlandırma kuralında farklı koşullar söz konusu olup toplam 12 koşul birbiriyle karşılaştırılmıştır. Ayrıca sonlandırma kurallarının karşılaştırılmasında BBT’de test algoritmasında önemli yere sahip olan farklı madde havuzu büyüklükleri (250 ve 500 madde) ve yetenek kestirim yöntemleri (Maksimum Olabilirlik Kestirimi ve Beklenen Sonsal Dağılım) seçilmiştir. Her bir BBT uygulamasında ölçme kesinliği için RMSE, yanlılık ve uyum değerleri hesaplanmış ve test uzunlukları elde edilip, birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Araştırmanın sonucunda, genel olarak 20 madde sabit uzunluk, 0,220 standart hata ve 0,02 theta yakınsama sonlandırma koşullarında RMSE, yanlılık değerlerinin düşük elde edildiği ancak uyum katsayılarının önemli oranda etkilenmediği belirlenmiştir. Ayrıca en az madde koşulunun eklenmesi ile bazı sonlandırma koşulları ölçme kesinliği açısından daha iyi sonuçlar vermiştir. Ortalama test uzunluk değerlerinin RMSE değerleri ile ters yönde değiştiği bulunmuştur. Aynı sonlandırma koşullarında madde havuzu büyüklüğünün artması ile ölçme kesinliği için elde edilen RMSE ve yanlılık değerlerinin genel olarak daha düşük elde edilmiştir. Yetenek kestirim yöntemi olarak Beklenen Sonsal Dağılım yönteminin kullanılmasının RMSE ve yanlılık değerlerinde düşmeye neden olduğu belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Fen temelli ve disiplinlerarası okul bahçesi programının bazı sosyal bilgiler öğretim programı kazanımları üzerine etkisinin değerlendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-02-03) Ürey, Mustafa; Kaymakçı, Selahattin; Çepni, Salih; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/İlköğretim Bölümü.
    Bu çalışmanın amacı, Serbest Etkinlik Çalışmaları Dersi (SEÇD) kapsamında geliştirilen fen temelli ve disiplinlerarası Okul Bahçesi Programı’nın (OBP) programda yer alan bazı sosyal bilgiler öğretim programı kazanımları üzerindeki etkisini farklı değişkenler açısından değerlendirmektir. Çalışmada denk kontrol gruplu ön test-son test deseninin kullanıldığı yarı deneysel yöntem kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Trabzon il merkezindeki “A” ortaokulunun 6 farklı şubesinde öğrenim gören toplam 187 5. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Bu öğrencilerin 93’ü kontrol grubunda yer alırken, 94’ü deney grubunda yer almaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen Sosyal Bilgiler Dersi Akademik Başarı Testi (SBDABT)’ nden faydalanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 15.00 paket programı ile değerlendirilmiş ve verilerin analizinde t-testi, kovaryans analizi (ANCOVA) ve iki yönlü varyans analizi (ANOVA) testinden yararlanılmıştır. Çalışma sonunda, OBP’nin sosyal bilgiler dersine yönelik kazanımlar açısından öğrencilerin akademik başarılarının artışına katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu katkının özellikle erkek öğrenciler ve öğretim kaynaklı davranış problemi sergileyen öğrenciler lehinde olduğu tespit edilmiştir.