İlköğretim öğrencilerinde siber zorbalık ve mağduriyetin yordayıcıları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013-05-02

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmanın amacı ilköğretim öğrencilerinde siber zorbalık ve mağduriyetin yordayıcılarını belirlemektir. Araştırmaya 231 231 (% 54,5’i kız, % 45,5’i erkek) ilköğretim öğrencisi katılmıştır. Veriler Kişisel Bilgi Formu ve Siber Mağdur ve Zorbalık aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma sonuçları anne ve babanın eğitim düzeyi, çocukların anne ve babalarının internet becerisine ilişkin algısı ve ebeveyn denetiminin siber zorbalığı yordadığını göstermiştir. Siber mağduriyeti ise yalnızca cinsiyet yordamıştır. Sonuçlar alanyazın doğrultusunda tartışılmıştır.
The purpose of this research is to examine the predictors of cyberbullying and victimization in elemantary school students. 231 elementary school students (54,5 % female, 45,5 % male) were involved in this research. Data were gathered through Personal Information Form and Cyber Victim and Bullying Scale. Results of this study revealed that children’s perception of their mothers’ and fathers’ internet literacy level, education level of mothers and fathers, and parental monitoring predicted cyber bullying. Cyber victimization was predicted exclusively by gender. Results of this study was discussed in the light of the literature.

Description

Keywords

Siber zorbalık, Siber mağduriyet, Çoklu regresyon analizi, Cyberbullying, Cybervictimization, Multiple regression analysis

Citation

Akbaba, S. ve Eroğlu Y. (2013). “İlköğretim öğrencilerinde siber zorbalık ve mağduriyetin yordayıcıları”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 26(1), 105-121.