İki Orta Doğu Ülkesinde psikolojik danışma ve rehberlik alanı: Türkiye ve İran

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013-05-02

Authors

Owen, Fidan Korkut
Damirchi, Esmaeil Sadri
Molaei, Behnam

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmada iki Orta Doğu ülkesi olarak İran ve Türkiye’deki psikolojik danışma ve rehberlik (PDR) alanı, alanın başlangıcı ve tarihçesi; psikolojik danışman eğitimi ve uzmanlık alanları; çalışma ortamları; meslekleşme ve PDR ile ilgili gelecekte beklenen gelişmeler olmak üzere beş ana başlık altında incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Her iki ülkede de PDR’nin başlangıcı, gelişimi, yaşadığı sorunlar ve geldiği nokta açısından bir çok ortaklık kadar farklar da gözlenmektedir. Her iki ülkede de okul temelli PDR uygulamaların fazlalığı, üç düzeyde eğitim verilmesi en temel ortaklıklardandır. Yaşanan farklılıkların birisi İran’da lisans üstü eğitimdeki uzmanlaşma alanlarının daha fazla olması ve lisanslandırmanın yapılmasıdır. İran’da PDR ile psikolojinin yan yana anılması Türkiye’den farklı olan bir yandır. Türkiye’de PDR programlarının sayısının fazlalığı, kongrelerde ve dernek düzeyinde uluslararası bağlantıların olması, ulusal ve uluslararası yayın yapmada artış gözlenmesi İran’dan farklı olan yanlardandır.
The purpose of this article was to briefly compare the counseling profession in the neighboring countries of Iran and Turkey. This comparison included the history of counseling, counselor education programs as well as the development of counseling specialty areas, work settings for counselors and the likely future of the profession in both countries. In both Turkey and Iran, counseling is a profession that remains closely associated with education with school counseling training programs available at the undergraduate, graduate and post graduate levels. Unlike Turkey, Iran has developed and implemented some specialty training programs in the areas of school, career, family, and rehabilitation counseling. The Iranian Counseling Association and the Iranian Psychology Association have a history of collaborative work. In Turkey, counselor educators have increased opportunities for international study, conference participation, and appear to publish more frequently in international journals. Turkey regularly hosts counseling conferences with international key note speakers.

Description

Keywords

Türkiye, İran, Psikolojik danışma ve rehberlik, Karşılaştırma, Turkey, İran, Counseling, Comparison

Citation

Owen, F.K. vd. (2013). “İki Orta Doğu Ülkesinde psikolojik danışma ve rehberlik alanı: Türkiye ve İran”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 26(1), 81-103.