Üstün yetenekli ve üstün yetenekli olmayan 8. sınıf öğrencilerinin problem çözme stratejilerini kullanma durumlarının incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012-04-01

Authors

Yıldız, Avni
Baltacı, Serdal
Kurak, Yasin
Güven, Bülent

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Problem çözme ve problem çözme stratejileri ile ilgili çok sayıda araştırma yapılmasına rağmen üstün yetenekli ve üstün yetenekli olmayan öğrencilerin problem çözümünde kullandıkları stratejiler ile ilgili az sayıda çalışma yapılmıştır. Bu nedenle bu araştırmada, üstün yetenekli ve üstün yetenekli olmayan ilköğretim 8.sınıf öğrencilerinin matematiksel problemlerin çözümünde kullandıkları stratejileri incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada özel durum çalışması kullanılmıştır. Araştırma 6 üstün yetenekli öğrenci ve 6 üstün yetenekli olmayan öğrenci ile yapılmıştır. Veriler klinik mülakat yöntemi ile toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak beş problem kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda; üstün yetenekli olan öğrencilerin, bir problemin çözümünde daha çok sayıda strateji kullandıkları görülmüştür. Ayrıca her iki grup birlikte düşünüldüğünde; tüm olası durumları düşünme stratejisinin en fazla kullanıldığı ve tahmin etme-test etme stratejisinin hiç kullanılmadığı görülmüştür.
Although a great deal of research has been carried out on problem-solving and problem-solving strategies, few studies have been conducted on the strategies used by the gifted and non-gifted students while solving problems. Therefore, this study aims to examine the strategies used for solving mathematical problems by the eighth grade gifted and non-gifted primary school students. We have conducted a case study with 6 gifted and 6 non-gifted students. Clinical interview method and problems have been used as data collection tools. As a result, it has been seen that the gifted students use more strategy do while solving a problem. In addition, when the both groups are taken together, it has been found out that the accounting for all possibilities strategy has been used most and the guessing-testing strategy has been never used.

Description

Keywords

Problem çözme stratejileri, Üstün yetenekli öğrenciler, Üstün yetenekli olmayan öğrenciler, Klinik mülakat, Problem-solving strategies, Gifted students, Non-gifted students, Clinical interview

Citation

Yıldız, A. (2012). “Üstün yetenekli ve üstün yetenekli olmayan 8. sınıf öğrencilerinin problem çözme stratejilerini kullanma durumlarının incelenmesi”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 25(1), 123-143.