Design, construction and results of a low energy DC ion accelerator

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-03-06

Authors

Karadeniz, Hande

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

The main purpose of in this study is described to optimal design and construction of low energy DC ion accelerator with energy up to 100 keV. Initial measurements obtained are given. This small accelerator includes an ICP type ion source, an accelerator tube with 7 electrodes, two quadrupol magnet for focusing, one dipole magnet for bending and a faraday cup at the end of beam line to measure ion current. The existing technology was used to make the major components. Simulation results for ion source, DC accelerator tube and magnets are presented performed with SIMION, WINAGILE, GPT codes.
Bu çalışmanın temel amacı, 100 keV'a kadar enerjilerde DC iyon hızlandırıcılarının optimum tasarım ve yapımını kapsamaktadır. Elde edilen ilk ölçümler verilmiştir. Bu küçük hızlandırıcı, ICP tipi iyon kaynağı, 7 elektrotlu bir hızlandırıcı tüp, odaklama için iki kuadrupol mıknatıs, bükme için bir dipol mıknatısı ve iyon akımını ölçmek için demet hattının ucunda bir faraday kabı içerir. Önemli bileşenlerin yapımında mevcut teknoloji kullanılmıştır. İyon kaynağı, DC hızlandırıcı tüp ve mıknatıslar için benzetim sonuçları SIMION, WINAGILE, GPT kodlarıyla gerçekleştirilmiştir.

Description

Keywords

Accelerator, Ion, Energy, Quadrupol, Dipol, Hızlandırıcı, İyon, Enerji, Kuadrupol, Dipol

Citation

Karadeniz, H. (2018). "Design, construction and results of a low energy DC ion accelerator". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 23(1), 345-352.