2014 Cilt 27 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 13 of 13
  • ItemOpen Access
    Matematiksel nesnelerin yapısı ve temsiller: Klasik semiyotik üçgenin geometri öğretimine yansımalarının analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-06-15) Broutin, Menekşe Seden Tapan; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/İlköğretim Bölümü.
    Bu çalışmanın temel amacı çizimler ve matematiksel nesneler arasındaki ilişkileri incelemeyi sağlayan Gönderge-Gösteren-Gösterilen klasik semiyotik üçgenini temel alan kuramsal çerçeveyi tanıtmaktır. Bu amaca ulaşmak için, sınıf öğretmeni adaylarına çembere dışındaki bir noktadan teğet çizimi kağıt-kalem ve dinamik geometri ortamlarında yaptırılmıştır. Bu çizimler esnasında, öğretmen adaylarının gösterende oluşan değişimleri yorumlama süreçleri ve bu değişimlerin gösterilene olan katkısı, gönderge ve gösterilen arasındaki ilişkiler bağlamında incelenmiştir. Çalışma nitel bir araştırmadır ve uygulama kısmı iki aşamadan oluşmaktadır. İlk olarak öğretmen adayları çembere dışındaki bir noktadan teğet çizme çalışmasını kağıt-kalem ortamında, daha sonra aynı etkinliği dinamik geometri ortamında yapmışlardır. Kağıt-kalem ile yapılan çizimlerde öğretmen adaylarının görsel eleman kullanarak çizim yaptıkları, dinamik geometri ortamında yapılan çizimlerde ise geometrik özellik arayışına girdikleri görülmüştür. Araştırmanın sonucunda, bir gösteren olarak kağıt-kalem ortamında çizimlerin yetersiz kaldığı, dinamik çizimlerin ise çemberde teğet kavramının gösterileninde ilgili göndergeye yakınlaşma sağladığı sonucuna varılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Ortaokul öğrencilerinin Türkçe dersine yönelik tutumları ve akademik benlik kavramları
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-05-29) Bıyıklı, Cemal
    Araştırmanın amacı öğrencilerin cinsiyet ve sınıf seviyelerine göre Türkçe dersine yönelik tutumları ile akademik benliklerini incelemek; Türkçe dersine yönelik tutumları ile akademik benlik kavramları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırma 2012-2013 öğretim yılı II. Yarıyılında Ankara ili merkez ilçesindeki, ortaokullarında öğrenim görmekte olan 1624 (829’u kız, 795’i erkek) öğrencinin katılımıyla gerçekleşmiştir. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen “Türkçe Dersine Yönelik Tutum Ölçeği” ve Senemoğlu (1990) tarafından Türkçeye uyarlanan “Akademik Benlik Kavramı Ölçeği” ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre ortaokul öğrencilerinin Türkçe dersine yönelik tutumları ve akademik benlik kavramları cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Ayrıca, ortaokul öğrencilerinin sınıf seviyelerinin artmasıyla Türkçe dersine yönelik tutum ve akademik benlik kavramı puanlarının düştüğü, ortaokul öğrencilerinin Türkçe dersine yönelik tutumları ile akademik benlik kavramları arasında orta düzeyde anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu araştırmadan elde dilen sonuçlardır.
  • ItemOpen Access
    Okul kültürünün akademisyen görüşlerine göre değerlendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-06-10) Doğan, Soner
    Bu çalışmanın amacı, okul kültürünün akademisyenler ve öğrenciler üzerindeki etkilerinin akademik personelin görüşlerine dayanılarak değerlendirilmesidir. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden durum desenine uygun olarak yürütülmüştür. Araştırmada, katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu; (rumuz) ilinde görev yapan 12 öğretim görevlisinden oluşmaktadır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Öğretim görevlilerinin görüşlerine göre okul kültürü akademisyenlerin ve öğrencilerin okula bağlılığını, kurumdaki iletişimini, motivasyonunu, sorumluluk bilincini, aralarındaki etkileşimi; öğrencilerin okula bakış açısını, öğrenci başarısını etkilemektedir. Ayrıca okul kültürünün görülebilen boyutlarının akademisyenlerin ve öğrencilerin faaliyetlerini etkilediği; okul kültürünün alt boyutlarının genel olarak olumlu algılandığı ve iletişim boyutunun en önemli boyut olarak görüldüğü sonuçlarına ulaşılmıştır.
  • ItemOpen Access
    İnsanda bazı kalıtsal özelliklerin 5E Modeline dayalı etkinliklerle öğretiminin akademik başarı, tutum ve kalıcılığa etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-04-22) Özbudak, Zeynep; Özkan, Muhlis; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/İlköğretim Bölümü.
    Bu çalışmada, bazı kalıtsal özelliklerin (kan grupları, saç, göz ve ten rengi ile boy gibi) 5E modeline dayalı etkinliklerle öğretiminin akademik başarı, tutum ve kalıcılığa etkisi incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini 2012-2013 eğitim öğretim yılının güz döneminde Kocaeli’ne bağlı dört ortaokulda öğrenim gören 212 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Başarı Testi ve Fen Bilimlerine Yönelik Tutum Ölçeği ile Kalıcılık Testi kullanılmıştır. Veriler tek grup t testi ve eşleştirilmiş grup t testi ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular deney grubunda, akademik başarı ve öğrenilen bilgilerin kalıcılık düzeylerinin kontrol grubuna göre daha yüksek olduğunu, uygulama sonucunda deney grubunda fen bilimlerine yönelik olumlu tutumun önemli ölçüde artmış olduğu görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Türkiye’de uygulanan program geliştirme modellerinin Çatışmacı Kuram açısından ideoloji üretim sorunu
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-06-15) İşeri, Alaettin
    Bu araştırmada, Türkiye’de uygulanan program geliştirme modellerinin çatışmacı kuram argümanları açısından ideoloji üretim sorunu irdelenmiştir. Türkiye’de uygulanan program geliştirme modellerinin metodolojik yapısı, entegre edildiği kurumsal yapı ve öğretim pratiğine etkileri, çatışmacı kuramın argümanları açısından karşılaştırmalı olarak ideoloji üretim sorunu irdelenmiştir. Araştırma betimsel olup, literatür taramasına dayalı yürütülen kuramsal bir çalışmadır. İlgili alanyazından toplanan araştırma verileri, betimsel analiz aracılığıyla tanımlanıp, karşılaştırmalı olarak yorumlanmıştır. Araştırma bulguları ilk aşamada Türkiye’de uygulanan program geliştirme modellerinin metodolojik yapısı, entegre olduğu kurumsal yapı ve öğretim pratiğine etkileri boyutlarında analiz edilmiştir. Bu analiz bulguları bağlamında ikinci aşamada çatışmacı kuramın; hegemonya, devletin ideolojik aygıtları, egemen sınıfı meşrulaştırma-yabancılaşma ve kültürel sermayenin yeniden üretimi argümanları bağlamında karşılaştırmalara gidilmiş ve makro düzeyde ideoloji üretimini nasıl olanaklı kıldığı irdelenerek literatürle desteklenmiştir.
  • ItemOpen Access
    “Cemil Rasim”in ilk mekteplere çocuk şarkıları adlı kitabının analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2013-02-14) Türkmen, Uğur
    Cumhuriyet öncesinden bugüne müzik kültüründeki değişim ve gelişimler müzik eğitimi dağarcığını da etkilemiştir. Çocuğun; bireysel, toplumsal, kültürel, eğitimsel gelişiminde önemli bir yer edindiği düşünülen çocuk şarkılarına özellikle Cumhuriyet döneminde daha ciddi ve etkili çalışmalar yapıldığı bilinmektedir. Bununla birlikte; bu süreci daha iyi anlayabilmenin ve günümüze aktarmanın yolu ise yazılı eserlerin, kaynakların taranması, konuya ilişkin bilgileri olanların görüşlerinin alınması vb. yollarla mümkündür. Böylece Türk çocuk şarkıları dağcının daha sağlam temellerle gelişmesi sağlanabilir. Ayrıca, Türk Kültürünün dönem dönem farklı yazı türlerini kullanmasının yazılı kültürün gelecek kuşaklara aktarılmasında engel oluşturduğu da bir gerçektir. Cemil Rasim’in yazdığı “İlk Mekteplere Çocuk Şarkıları” adlı kitap da henüz Latin harflerine geçilmeden önce 1927 yılında yazılmıştır. Bu açıdan dönemin müzik eğitimi felsefesine ilişkin özelliklerini ve çocuk şarkılarına olan yaklaşımı da sergiler bir nitelik taşımaktadır. Araştırma; kitapta yer alan çocuk şarkılarının tonal-modal yapılarını, ifadelendirme, hız ve nüans terimlerini, konularını, bestelenme ve çokseslendirme özelliklerini analiz ederek yorumlamak; uzun bir süredir kullanılmayan, baskısı tükenmiş ve neredeyse hiçbir kütüphanede bile bulunamayacak bir kitabı günümüze taşımak ve ilgililerin bilgisine sunma amacıyla hazırlanmıştır. Tarama modelini esas alan betimsel araştırmanın müzik pedagojisine ve eğitim müziği bestelemeye yönelik çalışmalara da katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
  • ItemOpen Access
    Sınıf öğretmenlerinin kavram haritalarını kullanma gerekçeleri üzerine nitel bir araştırma
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-06-03) Gündüz, Mevlüt
    Araştırmanın amacı, ilkokulda görev yapan sınıf öğretmenlerinin kavram haritalarını daha çok hangi derslerde ve ne amaçla kullandıklarını ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda, 2013–2014 öğretim yılında, Isparta il merkezine bağlı 10 ilkokulda görev yapan toplam 101 sınıf öğretmeniyle “Yarı Yapılandırılmış Görüşme” yapılmıştır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden fenomonolojik (olgu bilim) yaklaşımı kullanılmış ve araştırmanın güvenirliği, Miles ve Huberman’ın formülü (Güvenirlik = görüş birliği / görüş birliği + görüş ayrılığı) kullanılarak hesaplanmıştır. Veriler nitel araştırma tekniklerden içerik analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, sınıf öğretmenlerinin kavram haritalarını 11 değişik amaç için kullandıkları, en çok da sosyal bilgiler dersinde kullandıkları görülmüş, ayrıca kavram haritalarını kullanma gerekçelerine bakıldığında, öğretmenlerin daha çok konuyu öğrenciye bütün halinde sunma ve anlamlı-kalıcı hale getirme amacıyla kavram haritalarına yer verdikleri tespit edilmiştir. Bu çalışmayla kavram haritalarının eğitim-öğretim sürecinde önemli bir yere sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Yazma becerisinin kazandırılması konusunda eksiklikler, hatalar ve yeni yöntemler
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-05-26) Sönmez, Aykar
    Türkçede sözlü ve yazılı kompozisyonun öğretilmesi konusunda bilgilerimiz Batı’dan yaptığımız çevirilerle başlamıştır; ancak konuyla ilgili çevirilerin tamamlanmamış olması sebebiyle yeterli bilgiye sahip olamadığımız bir gerçektir. Bu eksiklik sebebiyle, öğretmenlerimiz yol ve yöntem konusunda doğru kaynaklara ulaşamamakta, öğrencilere yazma konusunda yol gösterici olamamaktadır. Öğrencilerimiz “kompozisyon” teriminin anlamını tam olarak bilemeden, yazma becerisini kazanamadan lise öğrenimine geçmektedir. Bu makalede konuyla ilgili yaptığımız tercüme çalışmalarından dilimize ve eğitimimize uygulanabilir olanlar tanıtılacaktır.
  • ItemOpen Access
    Kareköklü sayılarda karşılaşılan kavram yanılgılarının kavram karikatürü kullanılarak giderilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-02-11) Kaplan, Abdullah; Altaylı, Duygu; Öztürk, Mesut
    Bu çalışma, İlköğretim 8. Sınıf kareköklü sayılar konusundaki kavram yanılgılarını tespit edip, kavram yanılgılarını gidermede kavram karikatürüyle, geleneksel öğretimi karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma grubunu 2011- 2012 eğitim öğretim yılında Ağrı ili Merkez ilçesinde sekizinci sınıfa devam eden öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışmaya (N=53) öğrenci katılmıştır. Bu çalışma deneysel bir çalışma olup, deney grubuna kavram yanılgılarının giderilmesi amacıyla kavram karikatürü uygulanırken, kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemi uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda, kavram karikatürü ve geleneksel öğretimin kavram yanılgılarını gidermede etkili olduğu görülmüştür. Geleneksel öğretim sadece kareköklü sayıları karşılaştırmada olumlu yönde değişime yol açarken, kavram karikatürü tüm kazanımlarda olumlu etki oluşturmuştur. Bunun yanı sıra kavram karikatürü ve geleneksel öğretimin karşılaştırıldığında kavram karikatürünün daha etkili olduğu belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Fen ve teknoloji dersi öğretmenlerinin “İnsan ve çevre ünitesi”ne yönelik görüşleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-02-24) Özsevgeç, Tuncay; Artun, Hüseyin
    Öğretim programları öğretmenlerimize önemli bir yol gösterici durumda olsa da, bu programların uygulayıcıları uygulama sürecinde birçok zorlukla karşılaşmaktadırlar. Bu çalışmada da, Fen ve Teknoloji dersi öğretmenlerinin 2005 yılı Fen ve Teknoloji dersi öğretim programı kapsamında çevre eğitimi konularının çoğunlukla verildiği “İnsan ve Çevre Ünitesi”nde karşılaştıkları zorluklara yönelik görüşlerini ortaya çıkararak etkili bir çevre eğitiminin verilmesi için nelerin yapılması gerektiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nitel bir yaklaşımın kullanıldığı bu çalışmanın çalışma grubunu Gümüşhane il merkezinde görev yapmakta olan 5 Fen ve Teknoloji dersi öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak yarı-yapılandırılmış mülakat kullanılmıştır. Nitel veriler NVivo 8,0 paket programı kullanılarak analiz edilmiş ve Cohen’in Kappa uyum katsayısı 0,63 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, uygulama öğretmenlerinin çevre eğitimi konularını içeren “İnsan ve Çevre Ünitesi”nin öğretimi sürecinde hem ünitenin içinden, hem de ünitenin dışından kaynaklanan “Öğretmenin üniteyi hızlı geçmesi” ve “Kazanım sayısının az olması” gibi zorluklarla karşılaştıkları belirlenmiştir. Adı geçen ünitede karşılaşılan bu zorlukların çevre eğitimine özgü öğretim programının varlığı ile azaltılacağı ve belirlenen zorlukların giderilmesi sonucunda öğrencilerin daha iyi bir çevre bilinci ile yetişeceği vurgulanmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Ortaokul öğrencilerine yönelik çevresel tutum ölçeği geliştirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-04-17) Yücel, Elif Özata; Özkan, Muhlis; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/İlköğretim Bölümü.
    Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerine yönelik çevresel tutum ölçeği geliştirmektir. İki alt ölçekten oluşan ve toplamda 41 madde içeren taslak ölçek geçerlik ve güvenirlik çalışmaları için Aralık 2011’de Kocaeli’deki çeşitli ortaokullarda okuyan 512 öğrenciye uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS ve LISREL programlarında analiz edilmiştir. Ölçeğin yapı geçerliliği açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analiziyle incelenmiştir. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda birinci alt ölçekten bir ve ikinci alt ölçekten de beş madde çıkartılmıştır. İlk alt ölçeğin “davranış” olarak adlandırılan tek boyuttan, ikinci alt ölçeğin ise “düşünce”, “duygu” ve “eylemde bulunmaya isteklilik” olmak üzere üç boyuttan oluştuğu belirlenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizinde elde edilen uyumluluk indeksleri, her iki alt ölçeğin, kuramsal yapıyla ve açımlayıcı faktör analiziyle iyi/mükemmel uyum gösterdiğini ortaya koymuştur. Birinci alt ölçeğin madde-toplam korelasyonlarının 0,37 ile 0,67 arasında olması iç tutarlılığının yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca Cronbach Alpha değeri 0,84; Gutman Split Half değeri 0,831 ve Spearman Brown katsayısı ise 0,83 olarak belirlenmiştir. İkinci alt ölçeğin madde-toplam puanları 0,30 ile 0,77 arasındadır ve bu sonuçlar iç tutarlılığının yüksek olduğu ortaya koymuştur. Cronbach Alpha değeri 0,81; Gutmann Split Half değeri 0,73 ve Sperman Brown 0,73 olarak belirlenmiştir. Bu bulgular ikinci alt ölçeğin güvenirliğinin de iyi olduğunu göstermektedir. Ayrıca son işlem olarak ölçeğin tamamının Cronbach Alpha değeri hesaplanmış ve 0,88 olduğu görülmüştür. Tüm bu çalışmalar geliştirilen çevresel tutum ölçeğinin geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir.
  • ItemOpen Access
    Evaluation of educational outputs in cognitive and affective domains
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-03-31) Gökçe, Feyyat; Uludağ Üniversitesi.
    The purpose of this study was to evaluate teacher and student performance in cognitive and affective domains. A total of 409 teachers and 824 eighth grades participated in this study. The scale used in this research was composed of a total of 50 behaviors, 20 belonging to the cognitive and 30 to the affective domain. Results revealed that the teachers did not exhibit the cognitive and affective behaviors in the learning-teaching process at desired levels. Another result was that 62% of the cognitive acquisitions were determined by the affective behaviors. This result indicates that a great majority of the behaviors that the students exhibited in the learning-teaching process appeared in accordance with the mutual dependency relationship of the cognitive and affective domains. In the light of these judgments, the present study suggests that the learning-teaching process should be arranged in a way that will meet students’ expectations in order to increase the performance levels of the teachers.
  • ItemOpen Access
    La notion d'Interactivité dans la mise en pratique de la démarche actionnelle: Cas du système de tableau numérique interactif associé aux tablettes tactiles
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-03-20) Broutin, Jonathan; Alabay, Sercan; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    En didactique des langues, la mise en pratique de l’approche actionnelle issue du CECRL corrélée avec l’usage des TICES est d’actualité. L’intégration naturelle de ces TICES doit apparaître alors comme un outil, un support et non comme une fin en soi. Cette étude, s’attache à analyser la capacité d’un outil numérique (le système de tableau numérique interactif) à répondre aux attentes de la démarche actionnelle. Pour mener à bien cette étude, les types d’interactions générées par cet outil ont été analysés grâce à la grille de lecture établie par l’ENST, relative à l’interactivité et aux interactions. Après avoir conclu à l’insuffisance du TNI utilisé seul, la théorie des situations didactiques avec en particulier la notion de milieu, a permis d’analyser les interactions susceptibles d’être générées par un nouveau système intégrant les TNI, associées aux tablettes tactiles. L’étude aboutit au constat suivant : un tel système est susceptible de générer des interactions (et coactions) au sein d’une classe de FLE telles qu’elles sont décrites dans la démarche actionnelle.