Pamuk ipliklerin bobin formunda ağartılmasında çevre dostu yöntem olarak ozon kullanım olanağının araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-01-23

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada bobin formundaki pamuk ipliklerin ozon gazı ile ağartılması incelenmiştir. Böylece klasik hidrojen peroksit ağartmasına göre daha çevre dostu ve daha ekonomik bir proses geliştirilmesi amaçlanmıştır. Numunelere referans işlem olarak klasik peroksit ağartması yapılmış, ozonla ağartma denemelerinde işlem süresi değiştirilmiştir. Çalışmada atık banyoların KOİ yükleri, beyazlık değerleri, ozonlama süreleri ve iplik düzgünsüzlükleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca ipliklerin SEM analizi yapılarak lif yüzeyindeki etki izlenmiş ve ipliklere mukavemet testleri uygulanmıştır.
In this study, ozone bleaching of cotton yarns in cheese form has been examined. Thus, a more eco-friendly and economic bleaching process compared ton conventional peroxide bleaching was aimed. Conventional peroxide bleaching was applied as the control treatment and ozone treatment was the tested treatment type with the time as varieable. COD values of the bleaching bath effluents, sample whiteness values, treatment times and yarn evenness were compared. Furtermore, yarn strength tests and SEM analysis wer performed.

Description

Keywords

Pamuk, İplik, Bobin, Ağartma, Ozon, Cotton, Yarn, Bobbin, Bleaching, Ozone

Citation

Eren, S. ve Çeven, E. K. (2018). "Pamuk ipliklerin bobin formunda ağartılmasında çevre dostu yöntem olarak ozon kullanım olanağının araştırılması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 23(1), 17-30.