Akademik mezuniyet ortalama puanı ile KPSS başarı puanı arasındaki ilişki

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010-08-01

Authors

Kablan, Zeynel

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, öğretmen adaylarının akademik mezuniyet ortalama puanı ile KPSS puanı arasındaki ilişki derecesi araştırılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeline dayalı olarak yürütülmüş ve araştırmada 2008-2009 akademik yılında Kocaeli Üniversitesinden mezun olan 330 öğretmen adayının akademik ortalama ve KPSS puanları kullanılmıştır. Akademik ortalama ile KPSS başarısı arasında yapılan değişik analizler sonucunda hem zayıf ve hem de güçlü ilişkiler belirlenmiştir. Genel anlamda üniversite mezuniyet ortalamaları ile Eğitim Bilimleri başarısı arasında ilişkinin yüksek, diğer taraftan Genel Yetenek ve Genel Kültür başarısı arasında ilişkinin zayıf olduğu söylenebilir. Ayrıca araştırmada akademik ortalamanın, KPSS puanına ilişkin toplam varyansın %10’unu açıklarken, ilgili analizler her bir bölüm için ayrı ayrı yapıldığında değerlerin %21 ile %12 arasında değiştiği belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçların, Eğitim Fakültesinde okutulan öğretim programlarına ve KPSS’in iyileştirilmesini amaç edinen çalışmalara katkı sağlaması umut edilmektedir.
The purpose of this study is to investigate througly the bound between the level of KPSS success and academic graduation average point. Academic average and KPSS points of 330 teacher candidates graduated from Kocaeli University in the academic year of 2008-2009 were used in this research based on relational survey model. Not only weak but also strong relations were defined as a result of different analysis done between the academic average and KPSS success. It can be generally said that the relation between the graduation average and the success of Educational Science was high on the other the relation between the success of General Skills and General Culture was low. Moreover, when the related analysis were applied one by one for each branch, it was defined that the values changed between %21 and %12, whereas the academic average could explain the %10 of the total variation related to KPSS point. It is expected that the results of the research can assist in the studies aimed to improve KPSS and the instructional programmes which have been taught in Education Faculty

Description

Keywords

Akademik ortalama, KPSS, Öğretmen yetiştirme, Öğretmen seçme, Academic average, Teacher training, Teacher selecting

Citation

Kablan, Z. (2010). “Akademik mezuniyet ortalama puanı ile KPSS başarı puanı arasındaki ilişki”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 23(2), 451-470.