Gençlerde otoriteryenizmin yordayıcıları olarak kimlik statüleri ve kimlik stillerinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010-04-01

Authors

Demir, İlkay
Derelioğlu, Yasemin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Otoriteryenizm genel hatlarıyla aşırı uyumcu, katı, otoriteye itaat gösteren, kendinden olmayana karşı önyargılı, baskılanmış ve bağımlı bir kişilik yapısı ile karakterize olmaktadır. Araştırmacılar otoriteryenizmin ortaya çıkışında birçok neden üzerinde durmakla birlikte, temelde içinde yetişilen otoriter aile ortamını ve buna bağlı olarak bireylerin kendilerine özgü bağımsız kimlik yapıları geliştirememelerini öne sürmektedir. Bu değerlendirmeden hareketle gençlerin kimlik kazanımı süreçlerinde izledikleri stratejiler ve kimlik statülerinin otoriteryen eğilimleriyle ilişkili olduğu düşünülmekte ve bu çalışmada üniversite öğrencilerinin otoriteryen eğilimlerinin; kimlik statüleri ve kimlik stilleri aracılığıyla hangi düzeylerde yordanabileceği araştırılmaktadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesinin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören 243 lisans öğrencisi (137 kadın, 106 erkek) oluşturmaktadır. Verilerin analizinde Pearson korelasyon katsayısı ve hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Regresyon analizi sonuçlarına göre kimlik statüleri boyutlarından “bağımlı kimlik” ve “kararsız kimlik” ile kimlik stilleri boyutlarından “kural yönelimi” boyutlarının öğrencilerin otoriteryen eğilimlerini %40 oranında yordadığı bulunmuştur. Araştırmada elde edilen bulgular, yapılan benzer çalışmalarla karşılaştırmalı olarak tartışılacaktır.
In the broadest sense authoritarianism is characterized by over comformity, rigidness, authoritarian submission and prejudice and dependence on others. Among the many influences on the emergence of an authoritarian personality, researchers in particular, address authoritarian family context resulting in a lack of authentic, independent identity formation as the primary source of authoritarianism. Drawing on this assumption, present study aims to analyse the relationship between authoritarianism and identity styles and statuses of university students, and it further investigates the predictive role of identity statuses and identity styles on authoritarianism. The participants were 243 undergraduates from various departments of Istanbul University, Faculty of Education. Correlation analysis, and a hierarchical regression were conducted to analyse the data. Results of the regression analysis revealed that moratorium, identity foreclosure, and normative identity styles together predict the 40% of authoritarianism scores among young people.

Description

Keywords

Otoriteryenizm, Kimlik stilleri, Kimlik statüleri, Gençler, Authoritarianism, Identity styles, Identity status, Young people

Citation

Demir, İ. ve Derelioğlu Y. (2010). “Gençlerde otoriteryenizmin yordayıcıları olarak kimlik statüleri ve kimlik stillerinin incelenmesi”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 23(1), 99-119.