Biyomedikal uygulamalar için polisakkarit esaslı nanolifli yüzey üretimi ve çapraz bağlanması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017-10-05

Authors

Şafak, Şerife

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Polisakkarit esaslı polimerler, biyomedikal uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada; polisakkarit hyaluronik asit, karboksimetil selüloz ve sodyum alginat polimerleri kullanılarak elektro çekim yöntemiyle nanolifli yüzey üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretilen nanolifli yüzeye, suya dayanımını geliştirmek amacıyla, 1-etil-3-(3-dimetilaminopropil) karbodiimid hidroklorit ve Nhidroksisülfosüksinimit karışımı ile çapraz bağlama işlemi uygulanmıştır. Nanolifli yüzey, çapraz bağlama işlemi öncesi ve sonrasında, taramalı elektron mikroskobu, fourier transform infrared spektrometresi, atomik kuvvet mikroskobu, BET analizi ve suya dayanım testi ile karakterize edilmiştir. Sonuçlar; çapraz bağlama işlemi ile lifli yapının deformasyona uğramadan nanolifli yüzeyin suya dayanıklı hale geldiğini göstermiştir.
Polysaccharide based polymers are widely used in biomedical applications. In this study, nanofibrous mat was produced from hyaluronic acid, carboxymethyl cellulose and sodium alginate polysaccharide polymers via electrospinning method. Resultant nanofibrous mat was crosslinked with 1- etil-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide hydrochloride and N-hydroxysulfosuccinimide solution to develop its water resistance. Before and after the crosslinking process, nanofibrous mat was characterized by scanning electron microscope, fourier transform infrared spectrometry, atomic force microscope, BET analysis and water resistance test. The results indicated that the nanofibrous mat was become resistant to water without any deformation of nanofibrous structure with the crosslinking application.

Description

Keywords

Hyaluronik asit, Karboksimetil selüloz, Sodyum alginat, Nanolif, Elektro çekim, Çapraz bağlama, Hyaluronic acid, Carboxymethyl cellulose, Alginate, Nanofiber, Eelctrospinning, Crosslinking

Citation

ŞAfak, Ş. ve Karaca, E. (2017). "Biyomedikal uygulamalar için polisakkarit esaslı nanolifli yüzey üretimi ve çapraz bağlanması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 22(3), 127-144.