Dinamik yol yüklerine maruz dondurulmuş gıda saklama kaplarının kırılma analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017-04-24

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bozuk yol şartları veya aracın ivmelenmesi sonucu aracın kargo yükü dikey ve yatay dinamik yüklere maruz kalmaktadır. Soğuk zincir ile dondurulmuş olarak (-20 ° C) taşınan gıdaların nakliyesinde bu dinamik yükler saklama kaplarının kırılmasına neden olan başlıca etkendir. Düşük sıcaklıklar polipropilen saklama kaplarının kırılganlıkları artmaktadır. Bunun yanında taşınan kargonun gıda olması, polimer saklama kabının kırılma dayanımını artıran bazı katkı maddelerinin kullanımı da kısıtlamaktadır. Zira pek çok katkı maddesi saklama kabının dayanımını artırıp kırılganlığını azaltırken, diğer yandan insan sağlığına tehdit oluşturan bileşenler içermektedir. Bu durum özellikle gıda maddelerinin taşımasında bazı özel tedbirlerin alınması veya istif sayısının sınırlandırılmasını gerektirir ki, bu da taşıma maliyetlerinin yükselmesi anlamına gelmektedir. Bu çalışmada polimer dondurma kutularının düzgün olmayan yol şartlarındaki kırılma analizi MSC.Dytran programı yardımı ile yapılmakta ve belirtilen ivme ve yükleme koşulları için emniyetli cidar kalınlığı tespit edilmektedir.
Rough road conditions and acceleration of the vehicle exposed to vertical and horizontal dynamic loads. Dynamic loads causes the fracture of the containers at cold chain (-20 ° C) food transportation. Low temperature increases fragility of polypropylene storage containers. Besides, some additives cannot be used for increasing the fracture strength of the polypropylene storage container if it carries food. In fact, many of these additives contain ingredients that pose a threat to human health. This is particularly required to take some special precaution for the transport of foodstuffs. This means the increase of transportation costs. In this study, computer aided fracture analysis of these thin walled polypropylene food containers under dynamic loads has been studied by using MSC.Dytran.

Description

Keywords

Araç, Yol, Kırılma, Polipropilen, Vehicle, Road, Fracture, Polypropylene

Citation

Reis, M. ve Durmuş, A. (2017). "Dinamik yol yüklerine maruz dondurulmuş gıda saklama kaplarının kırılma analizi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 22(1), 213-218.