Plaka, gövde-boru ve minyatür boru tip ısı eşanjörlerinin teknik ve ekonomik açıdan karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016-08-29

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Mühendislik uygulamalarının en önemli ve en çok karşılaşılan işlemlerinden biri farklı sıcaklıklardaki iki veya daha fazla akışkan arasındaki ısı geçişinin ısı eşanjörleri ile sağlanmasıdır. Isı değiştiricileri hacim ısıtılmasında, iklimlendirme tesislerinde, termik santrallerde, atık ısının geri kazanılmasında ve kimyasal işlemlerde oldukça geniş bir uygulama alanı bulmaktadır. Bu çalışmada, aynı ısıl kapasite, aynı sıcak - soğuk giriş ve çıkış sıcaklıkları ile aynı sıcak ve soğuk su debileri için (üç tip) sırası ile plaka, gövde boru ve çoklu mini borulu tipi ısı eşanjörleri teknik ve ekonomik açıdan karşılaştırıldı. Değerlendirme kıstası olarak maliyeti göz önüne aldığımızda çoklu mini boru tipli ısı eşanjörünün diğer tip eşanjörlere göre uzun vadede en ekonomik seçenek olduğu sonucuna varılmıştır. Buna rağmen eşanjörün kullanım alanına bağlı olarak daha farklı tercihler de yapılabilir.
Heat exchangers are devices which facilitate the exchange of heat between two fluids that are different temperatures in engineering applications. Heat exchangers are commonly used in practice in a wide range of applications such as space heating and air conditioning, power production, waste heat recovery and chemical processing engineering. In this study, plate, shell and tube and multiple mini-tube type heat exchangers for the same heat capacity, with the same hot and cold water inlet and outlet temperatures and the same hot and cold water mass flow rates are compared with the technical and economical point of view respectively. When the evaluation criteria is cost; multiple mini tube type heat exchanger is the most economic choise in comparison the other exchangers in long term. However, due to the different usage areas, different choices may be done.

Description

Keywords

Eşanjör, Plaka tipi, Gövde-boru tipi, Çoklu mini borulu, Heat exchanger, Plate type, Shell and tube type, Multiple mini-tube type

Citation

Canbolat, A. S. vd. (2016). "Plaka, gövde-boru ve minyatür boru tip ısı eşanjörlerinin teknik ve ekonomik açıdan karşılaştırılması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 21(2), 107-121.