Tekstil atık suları kullanarak mikrobiyel yakıt hücresi ile elektrik üretiminin araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015-04-29

Authors

Üçgül, İbrahim
Yılmaz, Feyhan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, mikrobiyel yakıt hücresi kullanarak tekstil atık sularının arıtımı sırasında elektrik üretimi araştırılmıştır. Bunun için iki farklı sistem tasarımı yapılmıştır. Bunlar biri tuz köprülü mikrobiyel yakıt hücresi diğeri ise membranlı mikrobiyel yakıt hücresidir. Bu sistemlerde iki farklı türde bakteri kullanılmıştır. Bakterilerin ilk grubu koku tüketirken diğer grup ise küf tüketmektedir. Substrat olarak atık haşıl çözeltisi, atık boyarmadde çözeltisi ve glikoz kullanılmıştır. Koku tüketen bakteri ile atık boyarmadde kullanılarak yapılan deneyde kirliliğe neden olan boyarmadde moleküllerinin parçalanmasıyla oluşan gazlar buradaki bakteriler tarafından yok edilerek elektrik üretimi sağlanmıştır. Küf tüketen bakteri ile organik besiyer ve glikoz kullanılarak yapılan deneyde elektrik akımı oluşumu gözlemlenmemiştir.
In this study, using a microbial fuel cell power generation during the treatment of textile waste water was investigated. Two different systems were designed for it. Salt bridge and the other one of these microbial fuel cell membrane microbial fuel cell. Two different types of bacteria were used in these systems. The first group of bacteria, mildew smell in the other group consumed consuming. Sizing waste as substrate solution, glucose solution and waste dyestuff used. Odor bacteria-consuming gases formed by decomposition of the dye molecule to cause pollution in the assay was performed using the waste dye wherein no generation of electricity has been supplied by the bacteria. Electric current formation in experiments using bacteria consume organic broth and glucose with defects observed.

Description

Keywords

Mikrobiyel yakıt hücresi, Tekstil atık suları ve arıtım yöntemleri, Tekstil prosesleri, Microbial fuel cells, Textile waste water and treatment process, Textile process

Citation

Üçgül, İ. ve Yılmaz, F. (2015). "Tekstil atık suları kullanarak mikrobiyel yakıt hücresi ile elektrik üretiminin araştırılması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 20(2), 57-66.