Soğutma yüklerinin hesaplanmasında kullanılan yöntemler ve karşılaştırılması: İlköğretim okulu örneği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015-04-25

Authors

Kalfa, Sibel Maçka
Yaşar, Yalçın

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde, iç ortam konfor koşullarının sürekliliği ve ilk yatırım, bakım ve işletme maliyetlerinin azaltılması açısından binalarda uygun bir soğutma sisteminin seçilmesi önemlidir. Soğutma sistemi seçiminde, sistemin sahip olduğu kapasitenin binanın soğutma yüküne göre belirlenmesi gereklidir. Soğutma yükünün güvenilir bir şekilde hesaplanamaması, binaya uygun olmayan soğutma sistemi seçimine neden olmakla birlikte, soğutma sistemi maliyetini artırmakta ve iç ortam konfor koşullarını kötü etkilemektedir. Bu nedenle binaların soğutma yüklerinin hesaplanmasında güvenilir bir hesap yönteminin kullanılması gereklidir. Binaların soğutma yüklerini hesaplayan birçok yöntem mevcuttur. Bu çalışmada, bu yöntemlerden yaygın olarak kullanılan TEDT/TA, HB, TFM, CLTD/SCL/CLF ve RTS yöntemleri; kullandıkları veriler, katsayılar ve hesap prosedürlerine göre karşılaştırılmıştır. Yöntemler arasındaki sayısal farkların karşılaştırılmasının yapılabilmesi için İstanbul’da konumlanan bir ilköğretim binası ele alınmış ve bu binanın 21 Temmuz tasarım günü için soğutma yükleri TEDT/TA, TFM, CLTD/SCL/CLF ve RTS yöntemleri kullanılarak MS Excel programında hazırlanan hesap şablonlarına göre elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar bina kullanım saatlerine göre %5 ile %25 arasında farklı çıkmıştır.
Nowadays, in terms of continuity of indoor environment comfort conditions and decreased initial investment, maintenance and operating costs, selected of a appropriate cooling system is important in buildings. In the selection of cooling system, system capacity need to determine according to building cooling load. That cooling load is not calculated in the reliability way cause selected cooling system that is not suitable to building, increase cooling system cost and aggravation indoor environment comfort conditions. Therefore, the reliability calculation method should be used in the calculation of building cooling loads. There are several methods that calculates building cooling loads. In this study, TEDT/TA, HB, TFM, CLTD/SCL/CLF and RTS methods that are used commonly from this methods are compared according to their using data, coefficients and calculation procedure. The elementary school that is located in İstanbul is selected to compared of numerical differences among these methods and cooling loads of this building for July 21 that is design day are determined according to calculation templates prepared in MS Excel using TEDT/TA, TFM, CLTD/SCL/CLF and RTS methods. Obtained results are found difference between 5% and 25% according to building occupancy period.

Description

Keywords

Soğutma yükü, Toplam eşdeğer sıcaklık farkı, Geçiş fonksiyonu yöntemi, Isıl denge, Soğutma yükü sıcaklık farkı, Işınım zaman serisi, Cooling load, Total equivalent temperature difference, Transfer function method, Heat balance, Cooling load temperature difference, Radiant time series

Citation

Kalfa, S. M. ve Yaşar, Y. (2015). "Soğutma yüklerinin hesaplanmasında kullanılan yöntemler ve karşılaştırılması: İlköğretim okulu örneği". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 20(2), 29-41.