İlköğretim I. kademe müzik eğitiminde öğretmenin etkinliği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008-08-01

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Okul öncesinde başlaması gereken müzik eğitimi, ülkemizde bu yaş çocukların çoğuna (okullaşma oranının düşük olmasından dolayı) ulaşılamaması nedeniyle gerçekleşememektedir. Bu durumda çocukların müzik eğitimine ilköğretim kurumlarında başlandığını söylemek yanlış olmaz. Ancak bu kurumlardaki müzik eğitiminin de yeterince etkili olamadığı görülmektedir. Nitekim Bursa merkez ilçelerindeki 20 ilköğretim kurumunda görev yapan ve bu araştırma için görüşlerine başvurulan sınıf öğretmenlerinin % 46’sı müzik derslerinin verimli bir şekilde yürütülemediğini, diğer % 46’sı da ”kısmen” verim alınabildiğini belirtmişlerdir. 4. ve 5. sınıfların müzik derslerini yürüten müzik öğretmenlerinin ise yine yarısı “kısmen” verim alınabildiğini belirtmişlerdir. Bunun nedeni olarak her iki grup öğretmen tarafından da genellikle “sınıf öğretmenlerinin yeterli birikime sahip olmadıkları” gösterilmiştir. İlköğretimdeki müzik derslerinin etkisi, müzik öğretmenlerinin planlama ve uygulama aşamasında sınıf öğretmenlerine yardımcı veya rehber olması, hatta bazı uygulamaları üstlenmesi ile artacaktır.
Music education which has to start at pre-school can not be realized in our country because a small number of students at these ages are able to attend schools. Therefore we can say that students start music education at primary school. However music education at those institutions doesn’t seem to be effective enough. %46 of classroom teachers of 20 primary schools at central towns in Bursa who were asked to state their opinions put forward that music lessons could not be performed effectively while the other %46 mentioned that they could partially be performed to be effective. Half of the music teachers of 4th and 5th classes stated that they could partially be performed effectively. The reason for this inefficiency by both teacher groups was related mostly to the lack of background knowledge of the classroom teachers. The efficiacy of the music lessons at primary schools will increase if the music teachers help and guide the classroom teachers in planning and even performing.

Description

Keywords

İlköğretim, Müzik eğitimi, Öğretmen eğitimi, Primary school, Music education, Teacher education

Citation

Göğüş, G. (2008). “İlköğretim I. kademe müzik eğitiminde öğretmenin etkinliği”. Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, 21(2), 369-382.