Karesel atama problemi için deterministik tavlama benzetim yöntemlerinin karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013-03-13

Authors

Ünsal, Mehmet Güray

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma da metasezgisel bir yöntem olan Tavlama Benzetimi’ne (TB) ait olan deterministik tavlama algoritmaları eşik kabulü ve kayıt kayıta gezinti yöntemleri kullanılmıştır. Karesel Atama Problemi (KAP) için uygulanarak, bu iki yöntemin amaç fonksiyon değeri ve çözüm (cpu) zamanları açısından anlamlı bir farklılığa sahip olup olmadıkları istatistiksel olarak incelenmiştir. İki algoritma arasında çözüm zamanı ve amaç fonksiyonu değeri bakımından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç olarak, Karesel Atama Problemi üzerinden yapılan bu çalışma da karşılaştırılan iki algoritmanın çözüm zamanı ve amaç fonksiyonu değerleri bakımından aynı performansa sahip oldukları belirlenmiştir.
In this study, Threshold accepting and Record to record travel methods belonging to Simulated Annealing that is meta-heuristic method by applying Quadratic Assignment Problem are statistically analyzed whether they have a significant difference with regard to the values of these two methods target functions and CPU time. Between the two algorithms, no significant differences are found in terms of CPU time and the values of these two methods target functions. Consequently, on the base of Quadratic Assignment Problem, the two algorithms are compared in the study have the same performance in respect to CPU time and the target functions values.

Description

Keywords

Karesel atama problemi, Tavlama benzetimi, Eşik kabulü, Kayıt kayıta gezinti, Simulated annealing, Threshold accepting, Record to record travel, Quadratic assignment problem

Citation

Ünsal, M. G. (2013). "Karesel atama problemi için deterministik tavlama benzetim yöntemlerinin karşılaştırılması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 18(2), 37-46.