Transitivity and its reflections on some areas of grammar

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Traditionally verbs can be classified into transitive and intransitive verbs according to complementation and consistent with this classification, verbs that do not require an obligatory object complement while forming clauses are labeled as intransitive verbs. In early 1980s, as a further classification, intransitive verbs were divided into separate subclasses on the basis of their semantic and syntactic aspects. This study briefly explores the distinctive characteristics of two sub-classes of intransitive verbs, namely unergatives (e.g. “walk”, “smile”, “dream”, “swim”) and unaccusatives (e.g., “appear”, “emerge”, “exist”, “occur”) by comparing and contrasting their “Lexical-Semantic Representations” and “Argument Structures”, and examines how these differences between two sub-classes of intransitives affect various areas of grammar such as formation of -er nominals, adjectives and interpretation of pronoun “they”. At the end of the review, the findings are connected with grammar teaching briefly within the framework of Ausubel’s Meaningful Learning Theory.
Fiiller geleneksel biçimde, aldıkları tamamlayıcılara göre geçişli ve geçişsiz olarak sınıflandırılırken, zorunlu tamamlayıcı olarak nesne almadan cümle oluşumuna olanak veren fiiller geçişsiz fiiller olarak adlandırılmaktadırlar. Ancak, 1980’lerin başında, geçişsiz filler, sözdizimsel ve anlamsal özellikleri dikkate alınarak daha ileri bir sınıflamaya tabi tutulmuşlardır. Bu çalışmada, önce “walk”, “smile”, “dream”, “swim” gibi, geçişsiz fiillerin bir sınıfını oluşturan fiillerle, “appear”, “emerge”, “exist”, “occur” gibi, geçişsiz fillerin diğer sınıfını oluşturan fiillerin arasındaki farklılık, sözdizimsel ve anlamsal gösterimlerinin kıyaslanmasıyla ortaya konmakta, ardından bu farklılıkların fiillerden isim türetme, fillerden sıfat türetme ve üçüncü çoğul şahıs zamirinin anlamlandırılması gibi dilbilgisinin değişik konuları üzerindeki etkileri tartışılmaktadır. Çalışmanın sonunda da tartışılan konular, Ausubel’in Anlamlı Öğrenme Kuramı çerçevesinde, dilbilgisi öğretimi ile ilişkilendirilmektedir.

Description

Keywords

Transitivity, English Grammar, Unaccusative verbs, Geçişlilik, İngilizce Dilbilgisi, Kılıcısız eylemler

Citation

Can, A. (2008). "Transitivity and its reflections on some areas of grammar". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21(1), 43-68.