Dielektrik yüklü bir mikrodalga rezonatöründe sonlu farklar zaman uzanımı yöntemiyle dinamik sıcaklık analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012-05-17

Authors

Kent, Sedef

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, günlük hayatta ve endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaya başlanan mikrodalganın, mikrodalga ısıtma açısından incelemesi dikdörtgen bir mikrodalga rezonatörü için yapılmıştır. Mikrodalga ısıtmanın verimini belirleyen, rezonatör içindeki alan dağılımlarıdır. Alan dağılımlarının bulunmasında, kullanım kolaylığı ve işlem süresinin azlığı gibi sahip olduğu avantajlar sebebiyle sonlu farklar zaman uzanımı (FDTD) yöntemi nümerik metot olarak seçilmiştir. Sıcaklık analizi iki farklı malzeme için aynı rezonatörle yapılmıştır. Malzemelerin dielektrik sabitleri sıcaklığa göre değişen bir fonksiyon olarak ifade edilerek iki boyutlu sıcaklık haritaları ve farklı noktalar için tek boyutlu zamana bağlı sıcaklık değişimleri bulunmuştur. Elde edilen sonuçların doğruluğu Ansoft HFSS programı ile karşılaştırılarak verilmiştir. Sonlu farklar zaman uzanımı (FDTD) yöntemi ile elde edilen sonuçların Ansoft HFSS programı ile elde edilen sonuçlarla uyumlu olduğu görülmüştür.
In this paper microwave which has prevalently started to be used in everyday life and industrial applications has been examined from the point of view of microwave heating for a rectangular microwave resonator. The main factor which determines the efficiency of microwave heating is field distributions in the resonator. Finite difference time domain method has been perceived as the numerical method owing to the advantages such as usage profits and the shortness of procedure in reaching the field distributions. Temperature analysis for two different materials has been performed with the same resonator. Expressing dielectric constants of the materials as a heat varying function, two-dimensional heating maps and onedimensional heating variations according to time for different points have been found out. The accuracy of the obtained results are presented by comparisons with the numerical results of Ansoft HFSS program. It is seen that the results of FDTD method are in good agreement with the results of Ansoft HFSS.

Description

Keywords

Sonlu farklar zaman uzanımı yöntemi, Ansoft HFSS, Dielektrik sabiti, Mikrodalga ısıtma, Rezonatör, Dinamik analiz, Finite difference time domain method, Dielectric constant, Microwave heating, Resonator, Dynamic analysis

Citation

Süle, O. ve Kent, S. (2012). "Dielektrik yüklü bir mikrodalga rezonatöründe sonlu farklar zaman uzanımı yöntemiyle dinamik sıcaklık analizi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 17(2), 1-15.