Türkiye’deki çift duvar arası ısı yalıtım uygulamalarında ısı köprülerinin analizi ve yurtdışı uygulamaları ile karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009-11-25

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada; Türkiye ile Avrupa ülkelerinde uygulanan çift duvar arası ısı yalıtım uygulamalarının betonarme yüzeyler (ısı köprüleri) açısından analizi yapılacaktır. Bu amaçla; çalışma alanı olarak Bursa ilinin Nilüfer ilçesinde bulunan bir site ele alınmıştır. Site bloklarında çift duvar arası yalıtım sistemi kullanılmıştır. Seçilen örnek yapının ısı köprüleri bölgelerinin U değeri hesaplanmış, ısı akım ve buhar difüzyon diyagramları çizilmiştir. Daha sonra aynı yapı elemanları kullanılarak, örnek duvar kesiti yurtdışında uygulanan farklı ısı köprüsü detaylarına uyarlanarak hesaplamalar yapılmıştır. Çıkan sonuçların U değerleri, ısı akım diyagramları ve yoğuşma ile buharlaşma durumları incelenmiş ve optimum çift duvar arası yalıtım detayı tanımlanmaya çalışılmıştır.
Within the scope of this study, the cavity walls applications in Turkey and European countries are analyzed for the purposes of reinforced concrete thermal bridges. Based on this purpose, in this study, a residential area which is located in Ataevler district in Nilüfer Province has been chosen. In this residential area, cavity walls system were used as the main insulation system in the building blocks. U values of thermal bridges in the selected examples of the building blocks were calculated, and were graphed heat flow and condensation diagrams. After all, another analysis of the same building components which are adopted to international cavity walls applications are prepared. In the outcome of the study, U values, heat flow and condensation diagrams for the chosen building blocks are described and optimum detail for cavity walls for them is defined.

Description

Keywords

Isı köprüsü, Çift duvar arası yalıtım, Yoğuşma, Thermal bridge, Heat insulation, Cavity walls

Citation

Sezer, F. Ş. ve Yeşilyurt, N. K. (2011). "Türkiye’deki çift duvar arası ısı yalıtım uygulamalarında ısı köprülerinin analizi ve yurtdışı uygulamaları ile karşılaştırılması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 16(1), 1-10.