Kırkayak iplik üretim teknolojisi ve üretimde etkili olan parametrelerin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011-04-06

Authors

Çokkeser, Hatice Kübra

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tekstil teknolojisindeki gelişmeler ve moda olgusu, görünüm yönünden çeşitli yüzey efektlerine sahip kumaş yapılarının tasarlanmasında itici güç olmuştur. Bu sebeple farklı yüzey efektlerine sahip kumaş yapılarının üretimi için farklı tekniklerle oluşturulan fantezi iplik kullanımı da artış göstermiştir. Ticari anlamda önem kazanan yeni fantezi iplik üretim tekniklerinden birisi de örme makinelerinde fantezi iplik üretimidir. Düz ve yuvarlak örme tekniği ile üretilebilen bu iplikler sayısız desenlendirme olanağına sahiptir. Bu iplikler yapı ve görünümlerine göre farklı şekillerde adlandırılmaktadır. Kırkayak iplikler olarak adlandırılan iplikler bir çeşit düz örme makinesi olan fantezi iplik kroşe makinesinde üretilmektedir. Bu çalışmada örme tipi fantezi iplikler içinde önemli bir üretim payına sahip olan kırkayak ipliklerin üretim teknolojisi incelenmiş ve iplik üretimini etkileyen önemli parametreler deneysel olarak açıklanmıştır.
Developments in textile technologies and fashion phenomenon have been driving forces in designing fabric constructions which have various surface effects in a visual aspect. Therefore usage of fancy yarns which are produced with different techniques is increased for the production of fabrics having different surface effects. One of the new fancy yarn production techniques which is gaining a commercial significance is, fancy yarn production at knitting machines. These yarns which can be produced with flat and circular knitting techniques have numerous designing possibilities. These yarns are named diversely according to their structures and appearances. The yarns which are called as centipede yarns are produced in a type of flat knitting machine named fancy yarn crochet machine. In this study, the production technique of centipede yarns which have an important production portion among the knitted type fancy yarns were investigated and the important parameters influencing the yarn production were explained experimentally.

Description

Keywords

Örme tipi fantezi iplik, Kırkayak iplik, Fantezi iplik kroşe makinesi, Zincir iplik, Bant iplik, Knitted type fancy yarn, Centipede yarn, Fancy yarn crochet machine, Chain yarn, Band yarn

Citation

Çeven, E. K. ve Çokkeser, H. K. (2010). "Kırkayak iplik üretim teknolojisi ve üretimde etkili olan parametrelerin incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 15(2), 161-174.