İmalat süreçlerindeki problemlere optimum çözüm arama ve bir uygulama

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Şahin, Şaban

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Artan rekabet ortamı ile beraber firmaların, yüksek kalitede ve düşük maliyetli ürün üretmek için tasarım ve imalat süreçlerinde kaynakları en verimli şekilde kullanıp problemlere yaratıcı çözümler bulmaları ve yeni teknikleri kullanmaları gerekmektedir. Klasik yöntemlerin uygulandığı üretim aşamalarında karşılaşılan sınırlamalar teknolojiye dayalı katma değeri yüksek ve rekabet edebilen ürünlerin üretilebilmesi için yeni tekniklerin tasarım ve imalat süreçlerine entegrasyonunu zorunlu kılmaktadır. Son yıllarda tasarım ve imalat süreçlerinde kullanılmaya başlanan TRIZ (Yaratıcı Problem Çözme Teorisi) problemlere yaratıcı çözümler geliştirilmesine yardımcı olan bir tekniktir. Bu makalede TRIZ’ in imalat sürecinde uygulanması ele alınmış ve sürece etkileri örnek uygulamanın sonuçları ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar TRIZ’ in imalat sürecinin optimizasyonunda katkıları olabileceğini göstermektedir.
Because of the high competition in design and manufacturing processes, companies must have to use their sources effectively, look for creative solutions to the problems and employ new techniques in order to produce high quality and low-priced products. Due to the obstacles in production processes where classical techniques are used, new techniques have to be integrated to design and manufacturing processes in order to produce competitive and high value added products. TRIZ (Theory of Inventing Problem Solving) is a technique which has been used in manufacturing and design processes in recent years, helps to develop creative solutions to the design and manufacturing problems. In this paper, the implementation of TRIZ is explained and its impacts on the processes are summarized via a practical example in manufacturing industry. The results show that TRIZ plays a significant role in the optimization of manufacturing processes.

Description

Keywords

TRIZ (Yaratıcı Problem Çözme Teorisi), İmalat süreci, Optimizasyon, TRIZ (Theory of Inventing Problem Solving), Manufacturing process, Optimization

Citation

Şahin, Ş. ve Öztürk, F. (2009). "İmalat süreçlerindeki problemlere optimum çözüm arama ve bir uygulama". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 14(1), 115-126.