Otomobillerde ısıtma sürecinde sürücünün fizyolojik tepkilerinin dinamik olarak modellenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada otomobillerin ısıtma sürecinde iç ortam şartlarında meydana gelen olası değişiklerde sürücünün verdiği fizyolojik tepkilerin dinamik olarak izlenebileceği model Matlab-Simulink programında hazırlanmıştır. Simülasyonda, otomobil kabini içerisindeki sıcaklık, hız ve bağıl nem gibi ısıl konfor parametrelerinin düzenli bir dağılıma sahip olmadığı dikkate alınarak vücut üzerinde yerel konfor parametrelerini incelemek için insan vücudu 15 alt bölmeli olarak tasarlanmıştır. Model literatürde bulunan çalışmalar ile doğrulanmıştır. Hazırlanan simülasyon modelinde yapılan deneysel çalışmalardan elde edilen ölçüm değerleri kullanılmıştır.
In this study a Matlab-Simulink model of a human body is constituted for observing human thermal comfort and physiological reactions with the changing inside thermal parametres in heating period of an automobile. In the simulation the human body separated to 15 segment to predict local comfort in non-uniform environmental conditions like temperature, velocity and relative humidity. The model was justified with the obtained experimental data. The data used in the model were taken from the experimental measurements.

Description

Keywords

Isıl konfor, Otomobil, Modelleme, Thermal comfort, Automobile, Modelling

Citation

Akyol, Ş. M. ve Kılıç, M. (2008). "Otomobillerde ısıtma sürecinde sürücünün fizyolojik tepkilerinin dinamik olarak modellenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 13(1), 143-159.