Değişik geometrilerdeki laminer akış alanlarının koordinat dönüşümü ile hesaplanması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008

Authors

Özmen, Yücel
Baydar, Ertan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, eğik ve eğrisel yüzeyler üzerinden laminer akış alanları sayısal olarak incelenmiştir. Fiziksel alandan hesap alanına koordinat transformasyonu gerçekleştirilerek, eğrisel yüzey üzerinden akış, yayıcı ve dairesel dirsek içinden akış alanları farklı Reynolds sayılarında değişik sınır şartları için çözülmüştür. Bu çözümlerden hız alanları ve ters akış bölgelerinin uzunlukları hesaplanmıştır. Artan Reynolds sayısı ile birlikte ters akış bölgesi boyutlarının arttığı, artan eğim açısı ile akış ayrılmasının daha küçük Reynolds sayılarında gerçekleştiği görülmüştür.
In this study, laminar flow fields over slanted and curved surfaces have been investigated numerically. Flow in diffusers with different slope angles, flow over a circular surface and flow in a circular bend have been solved for different boundary conditions, and different Reynolds numbers, performing coordinate transformation from physical domain to computational domain. From these solutions, the velocity fields and the reverse flow region lengths have been predicted. It was seen that the dimensions of the reverse flow region have increased with increasing Reynolds numbers, and flow separation occurs at small Reynolds numbers for increasing slope angle.

Description

Keywords

Laminer akış, Koordinat transformasyonu, Eğik yüzey, Eğrisel yüzey, Ters akış bölgesi, Laminar flow, Coordinate transformation, Slanted surface, Curved surface, Reverse flow region

Citation

Özmen, Y. ve Baydar, E. (2008). "Değişik geometrilerdeki laminer akış alanlarının koordinat dönüşümü ile hesaplanması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 13(1), 105-117.