Bitişik nizamlı villa tipi konutlarda yapısal konfor koşulları üzerine bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007

Authors

Güler, Hande
Ülkü, Sedat

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

İnsanların yaşadıkları mekanlarda sağlıklı ve üretken olmaları, fiziksel ve psikolojik olarak kişileri oldukça etkilemektedir. Bu nedenden ötürü; tüm yapılarda gereken konfor koşulları sağlanmalıdır. Bu konfor koşulları; “yapısal konfor koşulları” olarak nitelendirilmektedir. Yapıda; görsel, iklimsel, işitsel konfor koşulları bulunmaktadır ve yapının planlama ve uygulama aşamalarında göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çalışma seçilen yerleşme alanında; bitişik nizamlı villa tipi konutlardaki yapısal konfor özelliklerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Kullanıcıların konfor koşulları hakkındaki görüşlerini almak üzere bir anket çalışması yapılmış ve bu anket çalışmasında, ısıl konfor, görsel konfor, işitsel konfor vb. konular üzerinde sorular yöneltilmiştir.
When people are healthy and productive at places where they live, their physical and psychological situations are effected positively. Because of this; comfort conditions must be got in all buildings. This comfort conditions are “building comfort conditions”. There are visiual, thermal, auditory comfort conditions in buildings and we must be careful in building design and applying ranks. This work is about determinig building comfort features in attached single family houses. For getting ideas from users about comfort conditions, we made inquiry and asked about thermal comfort, visiual comfort and auditory comfort.

Description

Keywords

Yapısal konfor, Konfor, Konut, Anket çalışması, Building comfort, Comfort, House, Inquiry work

Citation

Güler, H. ve Ülkü, S. (2007). "Bitişik nizamlı villa tipi konutlarda yapısal konfor koşulları üzerine bir araştırma". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 12(2), 97-107.