Bursa atmosferinde ölçülen klasik hava kirleticilerin birbirleri ile olan ilişkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bir şehirdeki hava kirliliği evsel ısınma, endüstriyel aktiviteler, motorlu taşıtlar ve arkaplan seviyelerini içeren farklı kaynakların katkısından oluşur. CO, NOx, SO2, HK ve PM gibi bazı hava kirleticilerin konsantrasyonları Aralık 2001 ve Kasım 2002 periyotları arasında Bursa’nın iki semtinde ölçülmüştür. Genelde, düşük konsantrasyonlar sıcak mevsimlerde gözlenmiştir. Kirletici konsantrasyonları arasında korelasyonlar uygulanmış ve bazı kuvvetli ilişkiler belirlenmiştir. CO/NOx ve NOx/SO2 oranları hava kirliliğine kaynak etkisini açığa çıkarmak için değerlendirilmiştir.
Air pollution in a city occurs due to the contributions from different sources including motor vehicles, residential heating, industrial activities and background level. The concentrations of some air pollutants such as CO, NOx, SO2, HC and PM were measured in the period of December 2001 and November 2002 from two districts in the city of Bursa. In general, lower concentrations were observed in hot seasons. Correlations among pollutant concentrations were studied and some strong relationships were determined. CO/NOx and NOx/SO2 ratios were also assessed to bring out the source origin contributing on air pollution.

Description

Keywords

Kentsel hava kirliliği, SO2, NOx, PM, HK, CO, Urban air pollution, HC

Citation

Erbaşlar, T. ve Taşdemir, Y. (2007). "Bursa atmosferinde ölçülen klasik hava kirleticilerin birbirleri ile olan ilişkileri". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 12(2), 9-19.