Girdaplı akışlarda türbülans modellerinin uygunluğunun incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, oldukça karmaşık ve girdaplı akışlarda türbülans modellerinin uygunluğunun incelenmesi konusu ele alınmıştır. Bu tür bir akışın görüldüğü uygulama örneği olarak teğetsel girişli bir siklon kullanılmıştır. Sabit boyut oranlarında, belli sınır şartları altında siklondaki hava hareketi için 3 boyutlu sabit özellikli ve sürekli rejim halindeki korunum denklemleri Fluent CFD yazılımı kullanılarak çözülmüştür. Çözümde farklı türbülans modelleri farklı duvar fonksiyonları ile kullanılmıştır. Yapılan nümerik analizler sonucunda, türbülans modelleri ve kullanılan duvar fonksiyonlarına bağlı olarak eksenel ve teğetsel hız değişimleri, oluşan basınç düşümü ve türbülans büyüklükleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar literatürdeki deneysel ve nümerik sonuçlar ile karşılaştırılarak türbülans modellerinin performansları araştırılmıştır. Duvar fonksiyonlarında belirgin bir fark olmasa bile, özellikle eksenel hızın hesabında RSM türbülans modelinin oldukça başarılı olduğu görülmüştür.
The aim of this work is to investigate the suitability of various turbulence models in highly complex swirling flows which occur in tangential inlet cyclones. Three dimensional steady governing equations for the incompressible, turbulent flow inside the cyclone are solved numerically by using Fluent CFD code, under certain boundary conditions. Different turbulence models and wall functions are tested to get axial and tangential velocity profiles, pressure drop and turbulent quantities. Predicted results are compared with the experimental and numerical values given in the literature. Results obtained from the numerical tests have demonstrated that the key to the success of CFD lies with the accurate description of the turbulent behavior of the flow and the RSM turbulence model performs much better than the other models employed.

Description

Keywords

Girdaplı akışlar, Siklonlar, CFD, Türbülans modelleri, Duvar fonksiyonları, Swirling flows, Cyclones, Turbulence models, Wall functions

Citation

Kaya, F. ve Karagöz, İ. (2007). "Girdaplı akışlarda türbülans modellerinin uygunluğunun incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 12(1), 85-96.