Dışmerkezlik değişimi altında lifli beton boyut etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007

Authors

Koç, Volkan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Lifli betondan hazırlanan çift konsol elemanlara, c konsol genişliği olmak üzere, e=c/5 ve e=c/10 dışmerkezliklerine sahip, konsol eksenlerine paralel basınç yüklemesi uygulanmıştır. Deney elemanları, kalınlık sabit, diğer iki boyutta geometrik olarak benzer ve benzerlik oranları 1:2:4 olacak şekilde, t=30, 40 ve 50 mm kalınlıklarında üç ayrı seri olarak lifli betondan üretilmiştir. Her seriden, iki farklı dışmerkerkezlikle yüklenmek üzere ikişer adet, bu serilerdeki her bir elemandan da üçer adet hazırlanmıştır. Her bir seride 9, üç seride 27 olmak üzere, iki farklı dışmerkezlikle yüklenen toplam 54 adet deney elemanı üretilmiş ve denenmiştir. Her deneyde bir düşey ve iki yatay olmak üzere üç yerdeğiştirme ölçülmüş, konsol uçlarındaki yatay yerdeğiştirmelerin toplanmasıyla yatay açılma değerleri elde edilmiştir. Deney sonuçlarının boyut etkisi analizleri yapılarak boyut etkisi parametreleri bulunmuş, logaritmik eksen takımlı boyut etkisi eğrileri çizilmiştir.
Double cantilever beam elements (DCB) prepared from reinforced steel fiber concrete are subjected to eccentric compressive loads with eccentricities e=c/5 and e=c/10 parallel to the cantilever axes, where c is the cantilever span. The specimens are produced with t=30, 40 and 50 mm constant thickness. The specimens are named as A, B and C series. Each series have three sub-series with geometric similarity ratio of 1: 2: 4. For one eccentricity there are 27 elements with total of 54 elements. Two horizontal and one vertical displacements are measured for each experiment and opening displacements values are found by adding to two horizontal displacements for each DCB. The test results are analyzed for size effect and size effect parameters are found. Size effect graphs with logarithmic axes for each series of specimens are plotted.

Description

Keywords

Kırılma mekaniği, Beton boyut etkisi, Mod-I göçmesi, Çift konsol elemanı, Lifli beton, Fracture mechanic, Concrete size effect, Mod-I failure, Double cantilever beams, Reinforced steel fiber concrete

Citation

Koç, V. (2007). "Dışmerkezlik değişimi altında lifli beton boyut etkisi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 12(1), 9-19.