Farklı bir elektromekanik supap mekanizmasının gerçek zamanlı denetimi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

İçten yanmalı motorlarda kullanılan elektromekanik supap mekanizmaları supap hareketini elektronik denetim birimine bağlı olarak denetleyen ve kam milini devre dışı bırakan yeni bir teknolojidir. Bu sistemde supap mıknatıs devreleri yardımıyla açılıp kapanmakta ve bunun sonucunda egzoz ve emme supabının açılma ve kapanma zamanlaması motorun tüm çalışma koşullarına göre optimize edilebilmektedir. Bu çalışmada farklı yapıdaki bir elektromekanik supap mekanizmasının statik ve dinamik karakteristikleri MATLAB/Simulink ortamında elde edilmiştir. İmalatı gerçekleştirilen sistemin gerçek zamanlı çalışması irdelenmiş, sistem dSPACE denetim kartının takılı olduğu bir bilgisayar ile denetlenebilir duruma getirilmiş ve dinamik karakteristikleri deneysel olarak elde edilmiştir. Benzetim ve deney sonuçları karşılaştırıldığında elde edilen sonuçlar arasında iyi bir uyum olduğu görülmüştür.
In the newly developed electromechanical valve actuators used in IC engines, valve movement is controlled by electronic control unit and the camshaft is abandoned. Opening and closing positions of the valve are controlled by magnetic circuits. Therefore, opening and closing time of the exhaust and inlet valves can be optimized according to all of operation conditions of the engine. In this study, static and dynamic characteristics of a different type of electromechanical valve actuator are obtained by MATLAB/Simulink environment. Real time operation of the manufactured system is investigated and the system is controlled by a computer with a dSPACE card. Dynamic characteristics of the system are obtained experimentally. When simulation and experimental results are compared, it is seen that there is a good agreement between them.

Description

Keywords

Elektromekanik supap mekanizması, Dinamik karakteristikler, Gerçek zamanlı çalışma, Electromechanical valve actuator, Dynamic characteristics, Real time work

Citation

Kamış, Z. ve Yüksel, İ. (2006). "Farklı bir elektromekanik supap mekanizmasının gerçek zamanlı denetimi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 11(2), 83-92.