Tersinmez Brayton çevriminin maksimum güç ve maksimum güç yoğunluğu şartlarında karşılaştırmalı performans analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, Sonlu Zaman Termodinamiği kullanılarak sabit sıcaklıktaki kaynaklardan ısı alışverişinde bulunan tersinmez Brayton çevriminin maksimum güç ve maksimum güç yoğunluğu şartlarında karşılaştırmalı performans analizi gerçekleştirilmiştir. Maksimum güç ve maksimum güç yoğunluğu için analitik ifadeler çıkarılmış, örnek çalışma parametreleri kullanılarak bulunan sonuçlar karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Optimizasyon parametresi olarak “maksimum güç” yerine “maksimum güç yoğunluğu” kullanılması ile daha küçük hacimde daha yüksek verim elde edilirken daha yüksek çalışma basınç oranı gerektiği görülmüştür.
This paper presents a comparative performance analysis under the maximum power and the maximum power density for an irreversible closed Brayton cycle coupled to constant-temperature heat reservoirs in the viewpoint of finite time thermodynamics. The analytical formulas for the power and the power density are derived. The influences of some design parameters on the maximum power density are studied by numerical examples, and the results are compared and analyzed. Althogh, the maximum power density design requires a higher pressure ratio than maximum power design, the power plant design with maximum power density leads to a higher efficiency and smaller size.

Description

Keywords

Maksimum güç, Maksimum güç yoğunluğu, Sonlu zaman, Brayton çevrimi, Enerji, Maximum power, Maksimum power density, Finite time, Brayton cycle, Energy

Citation

Korukçu, M. Özgün ve Kılıç, M. (2005). "Tersinmez Brayton çevriminin maksimum güç ve maksimum güç yoğunluğu şartlarında karşılaştırmalı performans analizi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 10(1), 59-70.