Elektromekanik supap mekanizmalarında tasarım parametrelerinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Elektromekanik supap mekanizmaları, içten yanmalı motorlarda yakıt tüketimini ve çevreye atılan kirletici oranlarını azaltan yeni bir teknolojidir. Bu sistemin mevcut motor tasarımlarına uyumu kolaydır ve diğer değişken zamanlamalı supap mekanizmalarına göre daha esnek supap zamanlaması sağlar. Elektromekanik supap mekanizmaları supabı çok kısa sürede açıp kapatmalı ve güvenilir bir supap performansı sağlamalıdır. Bu çalışmada elektromekanik supap mekanizmaları için iki farklı model ele alınmış ve bu iki model üzerinde tasarım parametreleri incelenmiştir. Sistemin dinamik karakteristikleri MATLAB/Simulink programında hazırlanan bir model ile elde edilmiştir.
Electromagnetic valve actuation system is a new technology for the improvement of fuel economy and the reduction of emissions in internal combustion engines. It can be easily adapted to existing engine systems and provides more flexible valve timing than the other variable valve train systems. Electromagnetic valve actuation system must open and close fast enough to catch the motor speed and in the meantime it must provide reliable valve performance. In this study, two different models of electromagnetic valve actuation system are considered and their design parameters are investigated. Dynamic characteristics of the systems are obtained with a MATLAB/Simulink program.

Description

Keywords

Elektromekanik supap mekanizması, Değişken zamanlamalı supap mekanizmaları, Supap eyleyicilerinin dinamik karakteristik parametreleri, Electromagnetic valve actuation system, Variable valve train system, Dynamic characteristic parameters of valve actuation system

Citation

Kamış, Z. ve Yüksel, İ. (2004). "Elektromekanik supap mekanizmalarında tasarım parametrelerinin incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 9(2), 45-58.