Talaşlı imalatta on-line takım durumu izleme yöntemleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada talaşlı imalatta kesici takımların durumlarının izlenmesi ve kırılma anının tahmin edilebilmesi için literatürde geliştirilen modeller araştırılmıştır. Takım durumu izlemede kullanılan doğrudan ve dolaylı ölçme yöntemlerinin özellikleri incelenmiştir, ayrıca takım durumu izlemede kullanılan algılayıcılar ve kullanılan yöntemler karşılaştırılmıştır. Kesici takımların on-line olarak izlenmesinde kullanılan sistemler üç unsurdan oluşmaktadır. Bunlar; tanımlama, matematiksel işlemler ve karar verme-analizdir. Kullanılan algılayıcıların ve kullanılan yöntemlerin uluslararası standartlarda olmasına rağmen henüz endüstrinin isteklerine tam olarak cevap verebilecek bir takım durumu izleme modeli oluşturulamamıştır, bununla birlikte bu alanda araştırmaların yoğun olarak devam ettiği görülmektedir. Talaş kaldırma işlemlerinde takım durumunu izleyebilen bir sistemin endüstride kullanılabilir duruma getirilmesi üretim maliyeti, ürün kalitesi, ürün miktarı, tezgah kararlılığı, takım seçimi ve kesme parametrelerinin analizi konularına önemli katkılar sağlayacaktır.
In this work on line tool condition monitoring prior to fracture in cutting processes are investigated. There are many methods used in tool condition monitoring. This paper describes an experimental and analytical method for direct and indirect methods are investigated. It usually consists of three steps. The first step is to sense some monitoring signals. The second step is to process the signals, from which a set of monitoring indices. The last step is classification. Many of these domestic research activities meet international standarts, but even these are stil far from commercialization. This gap is expected to be narrowed by industry. Bu eventhis necessity has been recognized by many researchers. The tool life and condition monitoring systems can be used effectively in the industry. It reduces the cost of production, increases quality and quantity of the production, stability of machine tools and helps to analyse the cutting conditions.

Description

Keywords

Takım durumu izleme, Aşınma, Kesme kuvveti, Takım ömrü, Tool condition monitoring, Wear, Cutting forces, Tool life

Citation

Işık, Y. (2004). "Talaşlı imalatta on-line takım durumu izleme yöntemleri". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 9(1), 81-91.