Dokuma kumaşların yapısal ve mekanik özellikleri ile dökümlülüğü arasındaki ilişkinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-01-20

Authors

Sungur, Esra Gül

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu tez çalışması kapsamında, dokuma kumaşların kullanımında ve işlevselliğinde önemli rol oynayan dökümlülük özelliği ile yapısal ve mekanik özellikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu amaçla, üç farklı atkı sıklığında, üç farklı atkı ipliği numarasında ve üç farklı örgü yapısında %100 poliester ipliklerden üretilen dokuma kumaşların sıklık, gramaj, kalınlık, dökümlülük katsayısı, eğilme dayanımı, aşınma dayanımı, kopma mukavemeti ve uzaması özellikleri test edilmiştir. Ölçümü yapılan yapısal ve mekanik özelliklerin dökümlülüğe olan etkisi deneysel olarak araştırılmış ve istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, dökümlülük ile mekanik özelliklerden aşınma, eğilme dayanımının ve kopma mukavemetinin dökümlülüğü etkilediği gözlenmiştir. Kumaşın yapısal özelliklerinden atkı sıklığı, örgü tipi ve atkı iplik numarasının dökümlülük katsayısını etkilediği, kumaş kalınlığının dökümlülük üzerinde çok zayıf düzeyde bir etkiye sahip olduğu, kumaş gramajının ise dökümlülük üzerinde orta düzeyde bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.
In this thesis, it is investigated how the structural and mechanical properties of fabrics affect the drapability which plays an important role in the usage and functionality of the fabrics. This study will contribute to the literature since it is made by producing controlled 100% Polyester woven fabrics, and also it is seen that the relationship between the abrasion resistance and drapability of the mechanical properties examined in the study is limited. In addition, it will contribute to the number of researches in the literature on the structural and mechanical properties of the drapability, which focuses more on measuring systems. According to the results obtained from the study, it has been observed that abrasion, bending rigidity and breaking strength from mechanical properties affect the draping. The structural properties of the fabric are very effective in conditioning the thickness of the weft, in which the weft density, weave type and weft yarn number affect the draping coefficient.

Description

Keywords

Dökümlülük katsayısı, Drape coefficient, Dokuma kumaş, Örgü, Atkı sıklığı, İplik numarası, Eğilme dayanımı, Aşınma dayanımı, Kopma mukavemeti, Kopma uzaması, Weaving fabric, Weave type, Weft density, Yarn count, Bending rigidity, Abrasion resistance, Tensile strength, Elongation at break, SPSS statistical program

Citation

Sungur, E. G. (2020). Dokuma kumaşların yapısal ve mekanik özellikleri ile dökümlülüğü arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.