Kızılötesi optik modem

Loading...
Thumbnail Image

Date

2003

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu makalenin konusu kızılötesi ışıkla bilgisayarların haberleştirilmesi ile ilgilidir. Bilgisayar tarafından gönderilecek olan veri uygun şekilde modüle edildikten sonra bir kızılötesi LED aracılığıyla optik işarete dönüştürülür. Sayısal veriyi içeren kızılötesi ışık bir alıcı devresinde bir fotodiyot aracılığıyla elektriksel işarete dönüştürüldükten sonra demodüle edilerek alıcı bilgisayara verilir. Bu çalışmada bu amaçla tasarlanmış modülatör ve demodülatör devreleri açıklanmaktadır. Bu tasarımda, iletilen ışığın darbe süresinin kısa seçilmesiyle LED’in verdiği ışığın şiddeti arttırılabildiği gibi fon gürültüsünün etkisi de azaltılabilmektedir.
The subject of this study is data communication between computers with infrared light in the space. The data to be transmitted by the computer is modulated and then converted to optical signal using an infrared LED. This signal is converted to electrical signal using a photodiode and demodulated at the receiver end. In this paper a new MOdulator / DEModulator design is given. In this design, by using the short light pulse duration, the LED radiant power can be increased and the background noise effect can be decreased.

Description

Keywords

Veri iletimi, Kızılötesi ışık, LED, Fotodiyot, Alıcı-verici devresi, Modülatör, Demodülatör, Data communication, Infrared light, Photodiod, Receiver-transmitter, Modulator, Demodulator

Citation

Özütürk, E. (2003). "Kızılötesi optik modem". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 8(1), 11-16.