Urbs in rure: Decorative programmes and architectural models in Lusitania’s Villae

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017

Authors

Carneiro, Andre

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

One of the most remarkable characteristics in Lusitania’s villae is their diversity: Each place embodies a set of contents and symbols, which were carefully defined by their owners. By analysing all the different architectural and iconographic variants, we are trying to understand who these domini were and how the elites conveyed all contents belonging to the bigger picture of the Mediterranean Oikoumene. Landscape, building spaces and plants, the relation between inner and outer environments, iconographic contents, and decorative grammar are analysed in order to be able to understand the way in which the cultural values found in Lusitania’s villae were transmitted.
Lusitania villarındaki en dikkat çekici özelliklerden biri onların çeşitliliğidir: Her yer, sahipleri tarafından özenle tanımlanan içerikler ve sembollerden oluşmaktadır. Farklı mimari ve ikonografik değişkenleri analiz ederek, bu sahiplerin kim olduklarını ve bu seçkinlerin Akdeniz Oikoumene’sinin daha büyük resmine ait tüm içeriği nasıl aktardıklarını anlamaya çalışmaktayız. Lusitania villalarında bulunan kültürel değerlerin nasıl aktarıldığını anlayabilmek için peyzaj, bina alanları ve bitkiler, iç ve dış çevre arasındaki ilişki, ikonografik ve dekoratif sembolik içerik incelenmiştir.

Description

Keywords

Lusitania, Roman villa, Decorative programs, Roman mosaics, Roman architecture, Lusitania, Roma villası, Dekoratif program, Roma mozaikleri, Roma mimarisi

Citation

Carneiro, A. (2017). "Urbs in rure: Decorative programmes and architectural models in Lusitania’s Villae". Journal of Mosaic Research, 10, 117-124.

Collections