2008 Cilt 13 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 13 of 13
  • ItemOpen Access
    Plazma işleminin rejenere selüloz esaslı liflerin mekanik ve yüzey özelliklerine etkisinin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Mutlu, Mehmet; Hockenberger, Aslı; Güler, Nihal; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada, Ar plazmanın selülozik esaslı liflerin yüzeylerine etkileri ve işlem sonucu malzemelerin mekanik özelliklerinde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Selülozik esaslı malzemeler olarak viskoz rayonu ve modal lifleri tercih edilmiştir. Liflerin RF Plazma sistemi ile muamelesi esnasında modifikasyon parametreleri olarak süre (dak.) ve boşalım gücü (W) değerleri seçilmiştir. Bu amaçla; 20W, 40W ve 60W’lık boşalım gücü değerleri ve 10 dak., 30 dak. ve 60 dak.’lık işlem süreleri ile kombine olarak her bir numune için dokuz farklı çalışma gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve Instron mukavemet test cihazı kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda artan süre ve boşalım gücü değerleri ile liflerin yüzey pürüzlülüğünün farklı şekillerde artış gösterdiği ve aynı zamanda numunelerin mukavemet değerlerinde ise genel bir düşmenin meydana geldiği gözlemlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Dref 2000 friksiyon iplik makinesinde trevira lifleri ile güç tutuşur özelliğe sahip iplik üretimi
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Ülkü, Şükriye; Kesimci, Mahmut Oğuz; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Artan güvenlik standartları güç tutuşur malzemelerin gelişmesine neden olmaktadır. Otomotiv, havacılık endüstrisi, ev tekstili ve askeri alanlarda yaygın kullanımı bulunan güç tutuşur malzemelerin üretimlerinde farklı yöntemler kullanılmaktadır. Üretilen bu malzemelerin güç tutuşurluk özelliklerinin kalıcılığı incelendiğinde kimyasal maddelerle işlemden geçirilmek suretiyle elde edilen güç tutuşurluğun yıkama dayanımının sınırlı olduğu, buna karşılık polimerizasyon ve lif çekimi esnasında kazandırılmış olan güç tutuşurluk özelliğinin daha kalıcı olduğu belirtilmektedir. Güç tutuşurluk özelliğine sahip liflerden iplik elde edilmesi amacıyla kullanılan yöntemlerden bir tanesi friksiyon iplikçilik sistemidir. Bu çalışmada friksiyon iplikçilik sisteminin çalışma prensibi, elde edilen iplik yapısı ve friksiyon ipliklerinin kullanım alanları hakkında genel bilgi verilmiştir. Kullanım alanlarından bir tanesi olan güç tutuşur iplik üretimi ile ilgili deneysel bir çalışma yapılmıştır. Deneysel çalışmanın amacı; Dref 2000 Friksiyon iplik makinesinde Trevira ve Akrilik şeritleri kullanılarak üretilen friksiyon ipliğinin, şerit besleme pozisyonuna bağlı olarak yanma direncindeki değişiminin incelenmesidir. Yanma testi sonuçları, güç tutuşur Trevira liflerinin kullanımının kumaşın yanma hızında azalmaya neden olduğunu göstermiştir.
  • ItemOpen Access
    Reaktif boyar madde içeren tekstil atıksularının ileri oksidasyonu
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Dokuzoğlu, Zekiye; Alkan, Ufuk; Yentürk, Anıl; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü.
    Tekstil endüstrisi atıksuları yüksek miktarda organik ve inorganik kimyasallar içermekte ve yüksek toplam organik karbon (TOK), kimyasal oksijen ihtiyacı (KOI) ve yoğun renk ile karakterize edilirler. Bu atıksuların konvansiyonel sistemlerle arıtımı zordur ve ileri arıtma tekniği gerektirmektedir. Fenton ve UV/ H2O2 prosesleri bu tür atıksuların arıtımında kullanılan en yaygın ve en etkili yöntemler olarak bilinmektedir. Bu çalışmada H2O2, FeSO4 ve UV ile birlikte kullanılarak remazol black B (Reaktif Black 5) boyar maddesi içeren sentetik olarak hazırlanmış atıksudan en iyi renk ve TOK giderimi için H2O2, FeSO4 konsantrasyonu ve oksidasyon süresi gibi parametrelerin etkisi incelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Açık ve kapalı çamur kurutma yataklarındaki toplam koliform ve heterotrofik bakteri sayılarının değişimi
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Topaç, F. Olcay; Alkan, Ufuk; Salihoğlu, N. Kamil; Birden, Bülent; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü.
    Bu araştırmada arıtma çamurları açık ve kapalı çamur kurutma yataklarında kurutulmuş ve çamurdaki toplam koliform ve heterotrofik bakteri sayılarının 3 farklı kuruma dönemi süresince gösterdiği değişim izlenmiştir. Çalışmada kullanılan kapalı solar kurutma yatağı, geçirimsiz beton zeminin güneş enerjisi kolektörleriyle ısıtılması ve içteki sıcak havayı taş yatağa geri döndüren aksiyal fanların kullanılması bakımından benzer sistemlerden farklılık göstermektedir. Çalışma sonuçları açık çamur kurutma yataklarında kuruma ve mikrobiyal giderim veriminin doğrudan iklim koşullarına bağlı olduğunu göstermiştir. Kuvvetli yağışların ardından açık sistemdeki çamurlarda mikrobiyal yeniden çoğalma gözlenmiş ve artan nem seviyesi bakteri sayılarını 1 ila 1,5 log arttırmıştır. Diğer taraftan, kapalı kurutma yataklarındaki çamurlar hem katı madde hem de bakteri içeriği açısından daha tutarlı sonuçlar vermiştir. Kapalı sistemdeki katı madde oranları tüm kurutma dönemlerinde % 85’in üzerine çıkmıştır. Toplam koliform ve heterotrofik bakteri giderimleri sırasıyla 2,27 ila 3,68 log ve 1,45 ila 2,80 log olarak bulunmuştur.
  • ItemOpen Access
    Kesme parametrelerinin başlangıç aşınmasına etkisinin deneysel olarak incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Özdemir, Kadir; Çakır, M. Cemal; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Takım ömrü kesici takımın ve kesme koşullarının seçiminde dikkate alınması gereken önemli faktörlerden biridir. Bunun nedeni takım aşınmasının maliyetleri ve işleme kalitesini önemli derecede etkilemesidir. Takım ömrünün anlaşılabilmesi takımın ömrünü neden dolayı sonlandırdığının bilinmesine bağlıdır. Genellikle takım ömrü aşınma, plastik deformasyon ve kırılma sonucunda sona erer. Bu çalışmanın amacı kesici takım geometrisinin ve kesme parametrelerinin başlangıç aşınmasına olan etkilerinin incelenmesidir. Takım aşınması üzerine çok fazla çalışma yapılmasına karşın başlangıç aşınması ile ilgili çalışma sayısı çok sınırlıdır. Bu çalışmada iş parçası malzemesi östemperlenmiş dökme demir olup kesici takım olarak ISO TNMG 160408 (K10) sinterlenmiş karbür kesici uçlar kullanılmıştır. Đşlemlerde iki faklı yanaşma açısı (60° ve 93°) kullanılmış, böylelikle talaş derinliği, kesme hızı, ilerleme gibi kesme parametrelerinin yanısıra yanaşma açılarının da başlangıç aşınmasına etkileri incelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Yeni bir adaptif filtreleme yöntemi: Hibrid GS-NLMS algoritması
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Tiryaki, Sedat; Hatun, Metin; Koçal, Osman Hilmi; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Bu makalede, adaptif filtre katsayılarını ayarlamak için GS (Gauss-Seidel) ve NLMS (Normalized Least Mean Squares) algoritmalarının birlikte kullanıldığı hibrid bir algoritma önerilmiş ve ayrıca önerilen yeni algoritmanın yakınsama hızı, kararlılığı ve işlem karmaşıklığı incelenmiştir. Önerilen algoritma yapılan bir benzetim çalışmasıyla yakınsama hızı ve işlem yükü açısından benzer algoritmalarla karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, önerilen hibrid algoritmanın bir ara yöntem olarak işlem karmaşıklığı veya yakınsama hızı açısından diğer algoritmalara iyi bir alternatif olduğu görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Çarpan dikdörtgen bir hava jetinde türbülans modellerinin karşılaştırılması ve ilgili parametrelerin ısı transferine etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Geçim, Serdar; Pulat, Erhan; İşman, M. Kemal; Etemoğlu, A. Burak; Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Makina Mühendisliği Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Çarpan hava jetleri, ısı transferini arttırıcı özelliğinden dolayı ısıtma, soğutma ve kurutma gibi geniş bir uygulama alanında kullanılmaktadır. Bu çalışmada, ısıtılan bir plakanın dikdörtgen kesitli bir hava jetiyle soğutulması işlemindeki ısı transferi karakteristikleri sayısal olarak incelenmiştir. Akışın, türbülanslı, iki boyutlu, sıkıştırılamaz ve sürekli rejimde olduğu kabul edilerek korunum denklemleri Galerkin Sonlu Elemanlar Metodu ile ANSYS-FLOTRAN kodu kullanılarak çözülmüştür. Std. k–ε, RNG k–ε, k–ω ve SST türbülans modelleriyle elde edilen sonuçlar deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır ve SST türbülans modeli ile daha uyumlu sonuçların elde edildiği görülmüştür. Daha sonra z/Dh ve Re sayısının, türbülans şiddetinin, kaldırma kuvvetiyle termofiziksel özellik değişiminin ve farklı ısı akısı değerlerinin ısı transferi üzerine etkileri SST türbülans modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Hesaplamalar Reynolds sayısı için 4000 ≤ Re ≤ 12000 ve jet ile çarpma yüzeyi arası mesafesi için 4 ≤ z / Dh ≤ 12 aralıklarında yapılmıştır. Sonuçlar artan Reynolds sayısı ve azalan z/Dh değerleriyle Nusselt sayısının arttığını göstermiştir. Ayrıca durgunluk noktası civarında artan türbülans şiddetiyle beraber ısı transferinde artış meydana gelmiştir.
  • ItemOpen Access
    Bursa’da dışa kapalı konut yerleşmelerinin oluşum süreci ve sınıflandırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Tümer, H. Özge; Dostoğlu, Neslihan; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Barınma kültürü, dünyada yaşanan fiziksel, sosyal, ekonomik ve politik değişimlerle, bir gelişim ve dönüşüm süreci geçirmiştir. Tarih boyunca konut ve konut alanlarında yaşanan değişim, 18. yüzyılın ikinci yarısında meydana gelen Endüstri Devrimi’yle bir kırılma noktasına ulaşmıştır. Kentlerin endüstrileşmesiyle birlikte, özellikle üst gelir grupları için banliyöleşme eğilimleri başlamış, bu sürece paralel olarak da dışa kapalı konut yerleşmeleri 1950’lerde ortaya çıkmıştır. Bu makalede, Bursa’da dışa kapalı konut yerleşmelerinin oluşum sürecinin irdelenmesi ve konut alanlarının gelişme gösterdiği batı bölgesi temel alınarak, dışa kapalı konut yerleşmelerinin Bursa’daki tiplerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada izlenen yöntem, literatür araştırmasının ardından Bursa kent planları dikkate alınarak tespit edilen konut alanlarında kullanılan gözlem tekniğinin ve yetkili kişilerle yapılan görüşme tekniğinin bir arada değerlendirilmesidir. Çalışmanın sonuç bölümünde ise, elde edilen veriler dahilinde Bursa’da bulunan dışa kapalı konut yerleşmeleri sınıflandırılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Düz ve eşyönsüz plakaların eğilme rijitliklerinin sonlu elemanlar yöntemi ile analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Çapacı, Zafer; Çavdar, Kadir; Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Makina Mühendisliği Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada, saç plakalarda kullanılan değişik profil şekillerinin plakanın rijitliğini hangi oranlarda arttırabileceği araştırılmıştır. Günümüzde her alanda artan “konstrüksiyonun daha hafif olması” isteklerini karşılamada farklı profiller kullanılarak eşit kütlede-daha rijit plakalar elde etme işlemi ön plana çıkmaktadır. Aynı malzemeden yapılan ancak daha hafif olabilen plakalar otomotivden yapı sektörüne kadar genel istektir. Bu alanlardaki tasarımlara yardımcı olabilecek sonuçlar bilgisayar destekli analiz programı ile elde edilmiş ve karşılaştırmalı tablolar oluşturulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Görüntü analizi yaklaşımı ile dikiş büzülmesi ölçümü
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Süvari, Fatih; Meriç, Binnaz; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada dikiş büzülmesinin objektif ölçümü ve elde edilen verilerin değerlendirilmesi sunulmuştur. Ölçüm için kamera, ışıklandırma sistemi, dönen platformdan oluşan bir düzenek geliştirilmiştir. Görüntü analizi teknikleri kullanılarak, büzülmüş kumaş yüzey profili elde edilmiştir. Önceki çalışmada uzmanlar tarafından subjektif olarak değerlendirmiş kumaşlar için, kırışıklık yoğunlukları hesaplanmıştır. Sonuçlar, standart subjektif metot değerleri ile karşılaştırılmıştır. Hızlı ve maliyeti düşük bir ölçüm sistemi geliştirilmiş, yeterli hassasiyette dikiş büzülme dereceleri hesaplanmıştır.
  • ItemOpen Access
    İnsan ayağı biyomekaniğinin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Gülçimen, Betül; Ülkü, Sedat; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada insan ayağının biyomekaniğini anlamamıza yardımcı olan deneysel yöntemler ve sonlu elemanlar yöntemlerinden bahsedilmiştir. Sonlu elemanlar yönteminin kullanıldığı çalışmalardan örnekler verilerek modelleme aşamasından analiz sonuçlarının elde edilmesine kadar gerçekçi sonuçlar elde edebilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar irdelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Elektrik motoru ile tahrik edilen dört-çubuk mekanizmasının kayan kip hız kontrolü
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Şefkat, Gürsel; Telli, Sevda; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada bir elektrik motoru tarafından tahrik edilen dört-çubuk mekanizmasının hız kontrolü ele alınmıştır. Öncelikle motor-mekanizma sisteminin bütün olarak matematiksel modeli oluşturulup hareket denklemleri çıkartılmış ve bu denklemler nümerik olarak çözülmüştür. Daha sonra sistemin hız kontrolü, Kayan Kip Kontrol (KKK) tekniği kullanılarak yapılmış ve sonuçlar PID kontrol ve bulanık mantık kontrol metotları ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlardan, kayan kip kontrol metodunun hızdaki düzgünsüzlük, maksimum aşma, kalıcı durum hatası ve ortalama hız bakımından diğer her iki kontrol metodundan da daha iyi bir performans gösterdiği görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Dicle Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Oğuz, Gülin Payaslı; Özyılmaz, Havva; Dağtekin, Emine
    Bir ülkenin gelişmişliğinin en büyük göstergesi eğitim sistemidir. Eğitim sistemi bütün ülkelerde sosyal, kültürel, teknolojik ve ekonomik koşullarla paralel gelişir. Eğitimin bu öneminden dolayı her ülke kendi eğitim sistemini sürekli sorgulamalı ve geliştirmelidir. Eğitim sistemi, temel eğitimden başlayarak üniversiteye değin birbirini izleyen, etkileyen bir dizgeden meydana gelir. Bu dizge içinde yapılacak değişiklik de tüm sistemi etkileyeceğinden yapılacak düzenlemeler bir bütün olarak düşünülmelidir. Bu makalede, mimarlık eğitimi Türkiye ve dünya genelinde ana hatlarıyla incelenmiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Diyarbakır ilinde bulunan Dicle Üniversitesi Mimarlık Bölümü’ndeki eğitim sistemi ise detaylı olarak ele alınmıştır. Dicle Üniversitesi Mimarlık Bölümündeki öğrenciler ile anket yapılarak, Dicle Üniversitesi’ndeki Mimarlık eğitiminin mevcut durumu hakkında değerlendirmeler yapılmıştır.