Sınırlı rasyonalite bağlamında finansal faaliyette katılım bankaları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-09-18

Authors

Yücel, Kemal

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde iktisadi ve finansal faaliyetler her kesimin ihtiyaç duyduğu hizmetlerdir. İktisadi faaliyetlerde kaynakları optimum kullanmak rasyonelliktir. Üretim, yatırım ve finansal faaliyetler gibi temel disiplinler de akılla yürütülebilmektedir. İktisadi ve finansal faaliyetler dinamik süreçtirler. Günümüze kadar da çok önemli değişiklikler olduğu izlenmektedir. Dünyada dini saiklerin de ötesinde seksen ülkede faaliyet gösteren faizsiz finans çalışmalarında en büyük görev yine Türkiye' ye düşmektedir. Çalışmamızda; rasyonalite, sınırlı rasyonalite ve ilgili yaklaşımları, İslam iktisadı ve katılım bankaları ile bağlantısı ele alınmıştır. Finansal faaliyet, faiz ve faizsiz finans incelenmiştir. Faizsiz finans da denilen katılım bankalarının finansal fon toplama ve fon kullandırma yöntemleri ve modelleri açıklanmıştır. Ayrıca, anket çalışmalarıyla ve tablolarla da desteklenerek katılım bankaları ile sınırlı rasyonalitenin bağlantısı değerlendirilmiştir.
Today, economic and financial activities are services that every sector needs. Optimal use of resources in economic activities is rationality. Basic disciplines such as production, investment and financial activities can also be carried out with wisdom. Economic and financial activities are dynamic processes. It is also observed that there are very important changes as far as now. Beyond religious motives in the world, the biggest duty in İslamic Finance activities that operate in eighty countries falls to Turkey again. In our study; rationality, bounded rationality and related approaches to the connection with Islamic economics and interest free banking have discussed. Financial activity, interest and interest-free financing have also been examined. Financial fund collection and funding methods and models of interest-free banking, also called interest-free finance, are explained. In addition, the relationship between interest-free banking and bounded rationality were evaluated by supported with the survey studies and tables.

Description

Keywords

Rasyonalite ve sınırlı rasyonalite, Finansal faaliyet, Katılım bankaları, Rationality and bounded rationality, Financial activities, Interest free banking

Citation

Yücel, K. (2018). Sınırlı rasyonalite bağlamında finansal faaliyette katılım bankaları. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.