Titanyum alaşımlarında plastik şekil verme öncesi ve sonrası lazer kaynak işleminin mekanik ve boyutsal davranışlar üzerine etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-09-18

Authors

Sevinç, Sami

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada; %98,9 saflıktaki Titanyum Grade 2 ile alaşımlı Titanyum Grade 5 (Ti-6Al- 4V) titanyum sac malzemelere (25x33x1 mm) oda sıcaklığında, 500 º C ve 850 º C de olmak üzere farklı sıcaklıklarda plastik şekil verilmiştir. Plastik şekil verme işlemi saclar iki farklı gruba ayrılarak yapılmıştır; Birinci grup saclar önce giyotin ile ortadan ikiye ayrılmış, daha sonra Nd: YAG lazer ile kesilen yerlerden kaynatılmış, sonrasında fırında ısıtılmış ve son olarak da plastik şekil verilmiştir. İkinci grup saclar ise, önce fırında ısıtılmış, sonra plastik şekil verilmiş, daha sonra giyotin ile ortadan ikiye ayrılmış ve son olarak Nd: YAG lazer ile kesilen yerlerden kaynatılmıştır. Oda sıcaklığında plastik şekil verilecek parçalar ısıtma işlemine tabi tutulmamıştır. Kaynak işlemlerinde aynı tip parçalar birbiriyle kaynatıldığı gibi farklı Grade sahip olan malzemelerde birbiriyle kaynatılmıştır. Yapılan bu işlemler sonucunda farklı sıcaklıklarda ısıtılmış, kaynak ile birleştirilmiş Titanyum Grade 2 ve Titanyum Grade 5 parçalar elde edilmiştir. Kaynak işlemi, hazırlanan iş parçaların yarısına plastik şekil verme öncesi, diğer yarısına ise plastik şekil verme sonrası yapılmıştır. Tüm iş Parçaları 3d tarama yöntemi ile taranmış ve cad ortamına aktarılarak nominal parçaya göre meydana gelen atıklığı ölçülmüş ve karşılaştırmalar yapılmıştır. İş parçaları üzerinden ASTM E8 e göre numuneler hazırlanıp çekme testleri yapılmış ve sonuçları kıyaslanmıştır.
In this study; 98.9% purity of Grade 2 and alloyed Grade 5 (Ti-6Al-4V) titanium sheet materials (25x33x1 mm) were plastically formed at different temperatures like 25 º C, 500 º C and 850 º C. Plastic forming process was made by dividing the sheets into two different groups; The first group of sheets were firstly cut into two parts by guillotine, as the second step they were joined by laser welding method, then heat treated and finally plastic shaped. The second group of sheets were first heat-treated, then plastically shaped, then cut into two parts with the guillotine and finally laser welded. Heat treatment wasn’t applied to the parts which would be plastically shaped at room temperature. In welding processes, the same type of parts are welded to each other as well as to different grade materials. As a result of these processes, parts of Grade 2 and Grade 5 were heat treated and welded together. One-Half these parts were welded before plastic forming and the other half parts are welded after plastic forming. To see the spring back rate, All parts were scanned by 3d scanning method and transferred to CAD environment in order to measure deviation from the nominal part and also to compare them to each other. Additionally, all samples complying with ASTM E8 standard have been prepared and tensile tests were performed. Again the results have been compared to each other. As a conclusion of all these analyzes, we have questioned if welding of heat treated titanium materials should be done before plastic forming or after.

Description

Keywords

Lazer kaynak, Laser welding, Titanyum plastik şekil verme, Nd:YAG lazer, Titanium plastic forming

Citation

Sevinç, S. (2019). Titanyum alaşımlarında plastik şekil verme öncesi ve sonrası lazer kaynak işleminin mekanik ve boyutsal davranışlar üzerine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.