2006 Cilt 11 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 11 of 11
  • ItemOpen Access
    Bursa-Mudanya demiryolu hattı işletme binası için yeniden kullanım önerisi: Mudanya’da sosyal ve kültürel merkez
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Vural, Tülin; Dostoğlu, Neslihan; Ediz, Özgür; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Kentlerdeki mimari mirasın gelecek kuşaklara aktarılmaları, kentlerin kültürel belleklerinin korunması açısından çok önemlidir. Tarih içinde çeşitli işlevlere karşılık vermek üzere tasarlanmış olan bu binaların, farklı dönemlerde varlıklarını sürdürebilmeleri, hem fiziksel koşullarının iyileştirilmesine, hem de yeni işlevlerle kullanılmalarına bağlıdır. Bu çalışmada, Bursa ili, Mudanya ilçesinde yer alan Bursa-Mudanya Demiryolu Hattı İşletme Binası için Uludağ Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü öğretim elemanları tarafından hazırlanmış olan bir yeniden kullanım önerisi tanıtılacaktır. Yirminci yüzyıl başlarında Bursa- Mudanya arasındaki demiryolu hattına hizmet vermek üzere tasarlanmış olan bina, demiryolu hattının ortadan kalkmasından sonra da farklı işlevler üstlenerek, yaklaşık yüz yıldır aşkın bir süredir varlığını korumuştur. Bina, Mudanya ilçesine Bursa yönünden girişte yer alan İskele Meydanı üzerinde bulunmaktadır. Bursa ilinin Marmara Denizi’ne açıldığı önemli yerleşim birimlerinden biri olan Mudanya ilçesi geçtiğimiz 10 yıllık süreç içinde önemli değişimler geçirmiştir. Bu değişimlerin sonucunda, ilçenin çekim merkezi konumunda olan İskele Meydanı’nın yeniden düzenlenmesi gerekli hale gelmiştir. Yapılan bu düzenlemede İskele Meydanı’nda yer alan Demiryolu Hattı İşletme Binası’nın bir sosyal, kültürel merkeze dönüştürülmesi için restorasyon projesi hazırlanmış ve bu proje kapsamında binanın özgün mimari nitelikleri korunurken, günün değişen koşullarına göre yeniden işlevlendirilmesi hedeflenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Cr+6 ve Zn+2 metallerinin aktif çamur sistemine toksik etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Alkan, Ufuk; Eleren, Sevil Çalışkan; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmanın amacı; Zn+2 ve Cr+6 metallerinin aktif çamur prosesi üzerindeki toksik etkisinin incelenmesidir. Zn+2 ve Cr+6 metallerinin çeşitli konsantrasyonlardaki toksik etkisini belirlemek için laboratuar ölçekli sürekli tam karışımlı aktif çamur sistemi işletilmiştir. Aktif çamur prosesinde toksik etkiyi değerlendirmek için 12, 24, 36, 48, 72 mg/l konsantrasyonlarında Zn+2 ve 4, 10, 16, 24, 32 mg/l konsantrasyonlarında Cr+6 metalleri ile çalışılmıştır. Aktif çamur prosesi üzerinde bu metallerin Oksijen Tüketim Hızı (OTH)’na etkileri ve IC50 (%50 solunum inhibisyonu meydana getiren toksik madde konsantrasyonu) değerleri respirometre kullanılarak test edilmiş ve karşılaştırılmıştır. Zn+2 ve Cr+6 metallerinin konsantrasyonlarının artması ile OTH değerlerinin azaldığı gözlenmiştir. Sonuç olarak, IC50 değerinin Zn+2 için 44,71 mg/l ve Cr+6 için 12,04 mg/l olduğu belirlenmiştir. Bu da Cr+6 metalinin aktif çamur sistemine karşı daha toksik olduğunu göstermiştir.
  • ItemOpen Access
    Farklı bir elektromekanik supap mekanizmasının gerçek zamanlı denetimi
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Kamış, Zeliha; Yüksel, İbrahim; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    İçten yanmalı motorlarda kullanılan elektromekanik supap mekanizmaları supap hareketini elektronik denetim birimine bağlı olarak denetleyen ve kam milini devre dışı bırakan yeni bir teknolojidir. Bu sistemde supap mıknatıs devreleri yardımıyla açılıp kapanmakta ve bunun sonucunda egzoz ve emme supabının açılma ve kapanma zamanlaması motorun tüm çalışma koşullarına göre optimize edilebilmektedir. Bu çalışmada farklı yapıdaki bir elektromekanik supap mekanizmasının statik ve dinamik karakteristikleri MATLAB/Simulink ortamında elde edilmiştir. İmalatı gerçekleştirilen sistemin gerçek zamanlı çalışması irdelenmiş, sistem dSPACE denetim kartının takılı olduğu bir bilgisayar ile denetlenebilir duruma getirilmiş ve dinamik karakteristikleri deneysel olarak elde edilmiştir. Benzetim ve deney sonuçları karşılaştırıldığında elde edilen sonuçlar arasında iyi bir uyum olduğu görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Tekstil endüstrisi atıksularının ardışık kesikli reaktörler (akr) ile biyolojik arıtılabilirliğinin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Alkan, Ufuk; Nalbur, Berrak Erol; Odabaş, Elif; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada, ardışık kesikli reaktör (AKR) sistemleri ile tekstil atıksularının biyolojik arıtım verimlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır.Deneysel çalışmalar, 60 gün süresince işletilen laboratuvar ölçekli iki adet AKR sisteminde yürütülmüştür.Biyolojik arıtabilirlik çalışmalarında kullanılan laboratuvar ölçekli AKR’lerin, toplam hacmi 3.5 L ve çalışma hacmi 2 L olup, reaktörler baskın olarak tekstil atıksuyu karakteristiği gösteren kimyasal olarak arıtılmış Bursa Organize Sanayi Bölgesi atıksuları ile beslenmiştir. Reaktörler sırası ile 10 ve 20 günlük çamur yaşlarında, 0.35 mg KOİ/mg MLVSS gün organik yükü (F/M) ile işletilmiştir. Deneysel çalışma, AKR sistemlerinin, işletme şartlarına bağlı olarak % 60-85 KOİ giderim verimi ile tekstil atıksularının biyolojik arıtımında etkin sistemler olduğunu göstermiştir. Bu çalışmada AKR sistemlerinin işletim esnekliğine sahip olduğu ve bu nedenle çeşitli giriş suyu karakteristikleri altında acil önlemlerin kolayca alınabileceği görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Yumuşak kat düzensizliğinin betonarme binaların deprem davranışında etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Korkmaz, Armağan; Uçar, Taner
    Çalışmada Türkiye’de oldukça sık görülen yumuşak kat düzensizliğinin betonarme yapıların deprem davranışına etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma kapsamında alt kat kolonlarının daha yüksek olduğu ve dolgu duvarların mevcut olduğu betonarme yapıların deprem davranışındaki değişiklikler incelenmiştir. Bu amaçla, dolgu duvarların yapının tüm katlarında bulunduğu düzenli ve sadece alt katta bulunmadığı düzensiz yapıların da analizleri yapılarak, deprem davranışına etkileri incelenmeye çalışılmıştır ve de alt kat yüksekliklerinin farklı olduğu yapılar ele alınmıştır. Doğrusal olmayan statik itme analizleri yapılarak yapıların kapasite eğrileri, kat yatay yer değiştirmeleri, göreli kat ötelemeleri belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre yapıların deprem davranışlarındaki değişiklikler yorumlanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Tünel kalıp sistemiyle üretilen bir toplu konut örneğinin ısısal konfor koşulları açısından incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Erbil, Yasemin; Akıncıtürk, Nilüfer; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    İnsanların yaşamlarını sağlıklı ve konforlu bir biçimde sürdürebilmeleri için yaşadıkları konutların iklimsel, işitsel, görsel vb pek çok konfor koşulunu optimal düzeyde sağlaması gerekmektedir. Çalışmanın amacı konutlarda iç mekan yaşam kalitesinin irdelenmesi ve iklimsel konfor koşullarının istenen düzeye ulaşmasıdır. Bu doğrultuda Bursa’da tünel kalıp sistemi ile üretilen bir toplu konut örneği ele alınarak, ısısal konfor koşulları açısından incelenmiştir. İzlenen yöntem; kullanıcılarla yapılan anketlerin ve termal kamera çekimlerinin TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Standardı’nda belirtilen hesaplama yöntemiyle birlikte değerlendirilmesi şeklindedir. Çalışmanın sonuç bölümünde ise; elde edilen veriler doğrultusunda bir iyileştirme modeli önerilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Cumalıkızık’da ahşap yapı elemanı bozulmaları
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Perker, Z. Sevgen; Akıncıtürk, Nilüfer; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Geçmişten günümüze, insanın barınma ihtiyacını karşılamakta kullandığı ahşap malzeme; fiziksel, kimyasal, biyolojik ve insan kaynaklı nedenlerle bozulmaya uğramaktadır. Önemli kültürel ve mimari mirasımız olan geleneksel ahşap yapılar ise bu nedenlerle gün geçtikçe yıpranmakta ve yok olmaktadır. Bu çalışmanın amacı; geleneksel ahşap yapılarımızda meydana gelen yapı elemanı bozulmalarını örnek bir yerleşkede inceleyerek tanınmasını sağlamak ve koruma sürecine ışık tutmaktır. Seçilen örnek yerleşke Bursa’nın Cumalıkızık Mahallesi’dir. 700 yıllık tarihi ile günümüze olabildiğince korunarak gelen Cumalıkızık’da Osmanlı Sivil Mimarisi’nin özelliklerini taşıyan geleneksel ahşap konutlar bulunmaktadır. Bu konutların önemli bir bölümünün yıkılmaya yüz tutmuş olması, bu çalışmada Cumalıkızık’ın örnek yerleşke olarak seçilmesinin ana nedeni olmuştur.
  • ItemOpen Access
    Betonarme yapı elemanları üzerindeki basınçlı yeraltı su geçirimliliğine puzzolan katkı maddelerinin etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Şimşek, Zuhal; Akıncıtürk, Nilüfer; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Su, insan yaşamının sürekliliği açısından zorunlu olan bir maddedir. Su, yaşamın devamı kadar, yapay ortamları oluşturan yapıların uygulama sürecinde kullanılan malzemeler açısından da önem taşır. Yapıların hizmet ömrü boyunca suyun zararlı etkilerinden korunabilmesi için, yapı üzerindeki her nokta, su etkisine karşı direnç gösterecek detaylar ve malzemeler ile üretilmeye çalışılmaktadır. Zeminin de yapı kadar etkili olduğu, özellikle suyun uzun süreli kullanımında ve zemin suları ile olan sürekli temaslarında korozyon vb. etkilerin ön plana çıkarak yapıyı kullanılmaz duruma getirmektedir. Yapı üzerinde oluşturduğu tahribatlar göz önünde bulundurulduğu zaman, bu etkileşimindeki en büyük rol basınçlı yeraltı suyunun oynadığı görülmektedir. Drenaj ve diğer su yalıtım tekniklerine karşı gelişen ve karmaşıklaşan yapı ve taşıyıcı öğelerinin kesişen ara kesitlerinde, yalıtım malzemeleri ile istenilen performans ortaya konulamamaktadır. Her türlü yalıtımın bünyesinde taşıdığı zayıf noktalar ile bu yalıtımların yapı-su geçirimsizliği açısından ömürleri sorgulanmaya başlanmıştır. Bu nedenle, günümüzün etkin kullanılan yapı malzemesi olan betonun dış etmenlere karşı dirençli, suya karşı ise geçirimsiz bir konumda üretilmesi yöntemi araştırılmıştır. İstenilen performans da, dirençli ve geçirimsizliği sağlanmış beton malzemenin laboratuar ortamında, farklı oranlarda mineral katkılar ile oluşturulan çok sayıda numune üzerinde deneyler yaparak oluşturulmasına çalışılmıştır (Şimşek 2005).
  • ItemOpen Access
    Grafik tabanlı şifrelerin güvenlik analizi için bir yaklaşım
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Dirik, Ahmet Emir; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Grafik tabanlı şifreler, alfanümerik şifrelerden farklı olarak sistem ekranında görüntülenen bir imge üzerindeki bazı bölgelerin şifre olarak seçilmesi prensibine dayanmaktadır. Alfanümerik tabanlı şifrelere ait alfabe seti yaklaşık 70 karakterden oluşurken, grafik tabanlı şifrelerde alfabe boyutu kullanılan imgenin çözünürlüğüne bağlı olarak 1000 veya daha fazla olabilir. Bu da sistem güvenliğini önemli ölçüde arttırmaktadır. Bununla birlikte her yüksek çözünürlüklü imge yüksek entropiye sahip olmayabilir. Grafik şifrelerin alfanümerik şifrelere oranla daha güvenli olduğunu söyleyebilmek için kullanılan imgeye bağlı olarak grafik şifre entropisinin hesaplanması gerekmektedir. Bu çalışmada grafik şifrelerin güvenlik analizinde kullanılmak üzere bir grafik şifre entropi kestirim algoritması geliştirilmiştir. Geliştirilen algoritma grafik tabanlı şifrelemede kullanılan çeşitli imgeler üzerinde denenmiştir. Elde edilen sonuçlar önerilen algoritmanın grafik şifreleme sistemlerinde kullanılabileceğini göstermiştir.
  • ItemOpen Access
    Silis dumanı katkılı yapı alçılarında basınç dayanımının araştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Yıldız, Servet; Yalınbaş, Muhammed; Keleştemur, Oğuzhan
    Bu çalışmada, yapı alçılarının belirli oranlarda silis dumanı ile yer değiştirilerek kullanılması durumunda basınç dayanımında meydana gelen değişim araştırılmıştır. Yapı alçısı olarak kullanılan kartonpiyer alçısının silis dumanı ile hacimce %5, 10, 15, 20 ve 25 oranlarında yer değiştirmesi neticesinde elde edilen numuneler, birim ağırlık, hacimce su emme oranı ve basınç dayanımı açısından kontrol numuneleri ile mukayese edilmiştir. Deneysel çalışmaların neticesinde, silis dumanı ilavesi ile birlikte kartonpiyer alçısının birim ağırlığı ve boşluk miktarında azalmalar meydana geldiği belirlenmiştir. Ayrıca, kartonpiyer alçısının silis dumanı ile %10 oranına kadar yer değiştirmesi neticesinde, elde edilen numunelerin basınç dayanımlarında olumsuz olarak nitelenemeyecek miktarlarda azalmanın meydana geldiği tespit edilmiştir. Yapılan çalışma ile, basınç dayanımı değerleri göz önünde bulundurularak kartonpiyer alçısının silis dumanı ile %10 oranına kadar yer değiştirilerek kullanılabileceği sonucu elde edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Bursa su kaynakları potansiyeli ve kullanıcı faktörü
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Yalılı, Melike; Solmaz, Seval Kutlu Akal; Kestioğlu, Kadir; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada, Bursa ilinin mevcut ve planlanan su kaynakları potansiyelinin tanımı yapılmış ve Bursa’nın toplam su ihtiyacının 2020 yılı itibariyle 368 577 000 m3 /yıl olduğu ve ihtiyaç duyulan suyun temin edilmesinde mevcut, derlenebilir su kaynaklarının toplam kapasitesinin (375 482 000 m3 /yıl) bu ihtiyacı emniyetle karşılayabilecek düzeyde olduğu belirlenmiştir. İlave olarak su kullanıcılarına uygulanan anket çalışması neticesinde, su kullanımında kullanıcı faktörünün etkisi ile su talebinin en iyi şekilde karşılanabilmesi için planlama ve işletme aşamasında konunun bir sistem içinde ele alınması gerektiği ortaya konmaya çalışılmıştır.