2005 Cilt 10 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 10 of 10
  • ItemOpen Access
    Otomotiv yan sanayii tasarım yeteneği değerlendirmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Öztürk, Ferruh; Öztürk, Nursel; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Endüstri Mühendisliği Bölümü.
    Türkiye’nin sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınmasının gerçekleşmesi hedeflerine katkısı olabilmesi için Otomotiv Yan Sanayii sadece üretim ile yetinmeyip, ürün tasarımı yapabilen bir konuma gelmelidir. Otomotiv yan sanayiinin üretim alanında elde edilen üstünlükleri koruması ve geliştirmesinin yanında, tasarım merkezi olma kavramını benimsemesi ve uygulamaya geçirebilmesi için gerekli stratejilerin belirlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, otomotiv yan sanayiinin tasarım yeteneği durum tespiti, öngörülen tasarım yeteneği ile ilgili stratejilerin ve gerekli politikaların belirlenmesi için bir proje yürütülmüştür. Bu makalede, proje çalışması ve sonuçları açıklanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Adaptif filtrelerde gauss-seidel algoritmasının stokastik yakınsama analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Hatun, Metin; Koçal, Osman Hilmi; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Bu makalede, adaptif filtre parametrelerinin iteratif olarak ayarlanmasında kullanmak için önerilen GaussSeidel algoritmasının deterministik ve stokastik yakınsama analizi yapılmıştır ve Normal denklemlerin optimum çözümünü veren yansız bir kestireç olduğu gösterilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Türkiye’de ısı yalıtımının gelişimi ve konutlarda uygulanan dış duvar ısı yalıtım sistemleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Sezer, Filiz Şenkal; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Binalarda ısı enerjisi tasarrufu, ancak doğru uygulanmış bir ısı yalıtımı ile sağlanabilmektedir. Aksi takdirde tüketilen yakıt binayı değil atmosferi ısıtmakta, dolayısıyla gereğinden fazla yakıt tüketilmektedir. Isı yalıtımına verilen önemin her geçen gün arttığı ülkemizde yalıtım uygulamaları da çeşitlilik göstermektedir. Bu çalışmada, ülkemizde ısı yalıtımının gelişimi hakkında bilgi verilmekte ve konutlarda uygulanan dış duvar ısı yalıtım sistemlerine ait mevcut uygulamalar değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda, yapı fiziği açısından optimal konfor koşullarının sağlanmasında, dış duvar ısı yalıtım sistemlerinin doğru şekilde seçilmesi ve uygulanması konusunda öneriler sunulmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Yarıiletken ışın vericilerin bağlantı şekilleri ve besleme çeşitleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Musayev, Eldar; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Makalede yarıiletken ışın vericilerin bağlantı şekilleri ve besleme çeşitleri ele alınmıştır. LED’lerin birbirleri ile bağlantıları, teknolojik (bir kılıf içerisinde birkaç kristalin yerleşimi) ve ayrık elemanların birbirleri ile seri, paralel ve seri-paralel (karışık) bağlanması olmak üzere çeşitli şekillerde gerçekleştirilebilir. Makalede gösterilmiştir ki, LED’lerin birbiri ile belli bir şekilde bağlanmasının amacı ışın gücünü artırmak, farklı spektrumlu ışın vericiler elde etmek, ışın vericinin aydınlattığı alanı arttırmak ve çalışma güvenliğini arttırmaktır. Çalışmada LED’lerin besleme çeşitleri de incelenmiştir. Tespit edilmiştir ki DC, darbeli, multiplikatif ve fonksiyonel besleme çeşitleri mevcuttur. Bu besleme çeşitleri incelenmiş ve analizi için gerekli denklemler elde edilmiştir. Yarıiletken ışın vericilerin besleme kaynağına bağlama metotları (uygulama metotları) ve çeşitleri açıklanmıştır. Doğrudan besleme kaynağına bağlama metodu, gerilim yükseltici ve gerilim düşürücüler ile besleme metodu, önceden doldurulmuş kondansatörü LED üzerine boşaltma metodu ve balast kondansatörlü besleme metotları açıklanmıştır. Her bir metodun avantajları, dezavantajları ve uygulama alanları gösterilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Çevresel imaj, kimlik ve anlam kapsamında turizm binalarına ilişkin kullanıcı değerlendirmeler
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Kancıoğlu, Mualla
    Çevresel imaj, kimlik ve anlamın, bireyin psikolojik temelli ihtiyaçlarının bir kısmını oluşturması ve turizm binalarının son otuz yıl içerisindeki yoğunluğu nedenlerinden ötürü; bireylerin turizm binalarına ilişkin imaj, kimlik ve anlamla ilişkili değerlendirmeleri de önem kazanmaktadır. Bu amaçla, Antalya-Kaleiçi, Antalya-Kemer ve MuğlaBodrum’daki turizm binalarının kullanıcıları ile anketler, tasarımcıları ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda, kullanıcıların turizm binaları ve çevresine ilişkin imaj, kimlik ve anlam üzerine düşüncelerini belirlemek; tasarımcının binaya yüklemek istediği anlam ve oluşturmak istediği imaj ile kullanıcının hissettiklerini karşılaştırmak kısmen mümkün olabilmektedir. Bireyin çevreyi anlamlandırmasında, bireysel deneyim, kişilik özellikleri, bireyin duygusal yapısı ve ortamda bulunma amacı vb. gibi özellikler etkili olmakta; çevre, sahip olduğu veya tasarımcının yüklediği anlamdan daha farklı yorumlanabilmektedir. Tasarımcının yüklediği anlamla, kullanıcıların belirlediği anlamların belli bir ölçüye kadar farklılaşması kabul edilebilir. İdeal durum, duygular üretebilen bir yapısal çevrenin oluşturulması ve bu çevrenin kullanıcılar tarafından anlaşılabilmesidir.
  • ItemOpen Access
    Ülkemizdeki çift duvar arası yalıtım uygulamalarında betonarme kirişlerin oluşturduğu ısı köprülerinin değerlendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Cihan, M. Timur; Dilmaç, Şükran; Sezer, Filiz Şenkal; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Bu çalışmada, ülkemizde uygulanan şekliyle çift duvar arası ısı yalıtımı kullanılması halinde, kiriş ve döşemelerin oluşturduğu ısı köprülerinin binanın ısıl performansına etkileri betonarme iskelet taşıyıcı sistemlerdeki ara ve teras kat kirişli döşemeleri için incelenmiştir. Karşılaştırma amacıyla yalıtımsız durum da ayrıca incelenmiştir. Bu amaçla, kiriş ve döşemelerden oluşan ısı köprülerinin civarında ısı akısı ve sıcaklık değerleri, Quick Field paket programının 5.0 versiyonu kullanılarak hesaplanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Sonuçlar ara kat ve teras döşemelerinde benzerdir; ancak teras döşemelerinde döşemenin yalıtılmaması halinde konfor şartlarının ve enerji verimliliğinin sağlanması hiçbir şekilde mümkün değildir. Çift duvar arası yalıtımda, elemanların birleşim bölgelerinde önemli sorunlar ortaya çıkmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Günümüz kamu kurumlarında yapısal konfor koşullarının tespit edilmesine yönelik bir çalışma
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Yüksel, Numan; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    İnsanların iş verimini etkileyen en önemli etmenlerden biri olan yapısal konfor, yeni yapıların tasarımında insanların yaşadıkları mekanların kullanım amaçlarına uygun olarak; ısı, su, nem ve ses ile ilgili her türlü fiziksel çevre koşulunun sağlanması ile elde edilmektedir. Konforu etkileyen parametrelerden en önemlileri, kişisel ve çevresel faktörler olup çevresel faktörler kişiye bağımlı olmadığı için bunların karşılanması ve belirlenmesi gereklidir. Bu çalışmada seçilen örnek bir kamu kurumunda çalışanlardan istenen verimin elde edilebilmesi için karşılanması gereken yapısal konfor şartlarının incelenmesi amacıyla bir anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışması, yapısal konfor olarak mevcut şartların iyileştirilmesi yada yeni bina tasarımının geliştirilmesi üzerine bir değerlendirmedir.
  • ItemOpen Access
    Tozaltı kaynak bağlantısının sonlu elemanlar yöntemi ile termal ve mekanik analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Yavuz, Nurettin; Özcan, Reşat; Polat, Ferhat G.; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Anabilim Dalı.
    Günümüzde en yaygın olarak kullanılan birleştirme yöntemlerinden biri olan kaynak işleminde malzemenin kaynak sonrası davranışlarını önceden tahmin edebilmek, kaynaklı yapının mukavemeti ve çalışma verimi açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada, tozaltı kaynağı yöntemi kullanılarak kaynak edilmiş parçaların kaynak metali, ısının tesiri altında kalan bölge ve esas metal bölgelerinin mekanik özelliklerini, düz çekme numuneleri kullanılarak belirlemek amacıyla deneysel bir araştırma yapılmıştır. Çekme deneylerinden elde edilen sonuçlar kullanılarak tozaltı kaynağı işleminin sonlu eleman modeli oluşturulmuştur. Modellemede ANSYS sonlu eleman paket programı kullanılmıştır. Analiz iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk olarak kaynak işleminde meydana gelen ısıl çevrimden hareketle termal analiz yapılmıştır. Termal analiz sonucunda elde edilen veriler mekanik analize girdi olarak ikınci aşamada kullanılmıştır. Modelleme ile kaynak sonrası malzemenin durumu önceden tahmin edilebildiği gibi kaynak parametrelerinin optimizasyonu da sağlanabilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Odak dışı beslemeli silindirik parabolik reflektör antenlere ait ışıma integralinin optimizasyonu
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Umul, Yusuf Ziya; Yalçın, Uğur; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada, ( , ,z ρ 0 φ0 ) koordinatlarına yerleştirilmiş çizgisel akım kaynağıyla beslenen, z eksenine paralel sonsuz uzun mükemmel iletken içbükey silindirik parabolik reflektör antenden saçılma problemi göz önüne alınmıştır. İlk olarak, Hertz vektörüne ait yüzey ışıma integrali Fiziksel Optik (FO) yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Bu integral ifadesin de görülen Green fonksiyonu tanımlanmış ve yüzeye ait normal birim vektörü ile yüzeye gelen toplam magnetik alan bileşeninin vektörel çarpımı elde edilmiştir. Daha sonra bu ifadeler ışıma integralinde yerine yazılmış ve integralin ' z katı hesaplanmıştır. Neticede, FO ışıma integrali sadece ' φ katına bağlı olarak ifade edilebilmiştir. Elde edilen integral ifadesinden faydalanılarak anten sistemine ait ışıma diyagramları, ilgili parametrelerin çeşitli değerleri için polar koordinatlarda çizdirilmiş ve böyle bir anten sisteminin tasarımı için en optimum durum araştırılmıştır. Çalışmada silindirik parabolik reflektör antenin çalışma frekansı 2 (GHz) olarak seçilmiştir.