Üroloji polikliniğine başvuran prepubertal erkek çocuklarında mikropenis prevalansı ve başvuru sebepleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Authors

Sönmez, Mehmet Giray
Kara, Cengiz

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada bir yıl içerisinde herhangi bir sebeple üroloji polikliniğine başvuran prepubertal erkek çocuk hastalarda mikropenis prevelansının belirlenmesi ve hastaların başvuru sebeplerinin ortaya çıkartılması planlandı. YÖNTEM ve GEREÇLER: Aralık 2014-Aralık 2015 tarihleri arasında üroloji polikliniğine başvuran prepubertal erkek çocuk (<12 yaş) hastalar değerlendirmeye alındı. Cetvel yardımıyla penis gerilerek glansın ucundan simfisis pubisteki penis köküne kadar penis dorsumu boyunca uzunluk ölçümü yapıldı. Penis boyu doğru bir şekilde ölçüldükten sonra, bulunan değer kronolojik yaş için normal değerlerle karşılaştırıldı ve -2,5 SD altındaki değerler (Konvansiyonel ölçüm) mikropenis olarak kabul edildi. Prepubertal Türk çocuklarında penis ölçümü (TÇPÖ) çalışmasına göre penis boyu -2,5 SD altındaki değerler saptanan çocuklar da mikropenis açısından incelendi. BULGULAR: Bir yıl süre içerisinde üroloji polikliniğine başvuran toplam 227 erkek çocuk hasta değerlendirildi. Konvansiyonel ölçüme göre toplam 6 hastada (%2,6) mikropenis saptandı, bu çocukların 3 tanesinin penis boyu kısalığı, 2’sinin sünnet isteği, 1 tanesinin de retraktil testis nedeniyle başvurduğu saptandı. Prepubertal Türk Çocuklarında Penis Ölçümü (TÇPÖ) çalışmasına göre 13 hastada (%5,7) mikropenis saptandı. Konvansiyonel ölçüme göre mikropenis saptanan 6 hastanın penis boyu değerlerinin TÇPÖ çalışmasına göre mikropenis ile uyumlu olduğu tespit edildi. Diğer 7 hastanın başvuru sebepleri; 3 hastada penis boyu kısalığı, 2 hastada sünnet isteği, 1 hastada retraktil testis, 1 hastada üriner enfeksiyon olarak belirlendi. Penis boyu kısalığı ile başvuran hastaların %78,5’inde (11/14) penis boyunu etkileyebilecek patoloji olduğu saptandı. TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada prepubertal erkek çocuklarında saptanan mikropenis oranı yüksek bulunmuştur. Bu sonuç yenidoğan döneminde yapılmış önceki çalışmalara kıyasla oldukça farklıdır. Bu nedenle olası sebepleri ve tanı sonrası tedavi sürecini içeren geniş serili çalışmaların yapılmasının bu konuda daha faydalı olabileceğini düşünüyoruz.
INTRODUCTION: In this study, it was planned to determine the micropenis prevalence in prepubertal boys referred to the urology polyclinic for any reason in a year and their referral causes. METHODS: Prepubertal boys (<12 years old) referred to the urology polyclinic between December 2014 and December 2015 were included in evaluation. Stretching the penis with a ruler, the length was measured along the penis dorsum between the glans end and root of penis in symphysis pubis. After the penis length was measured correctly, the acquired value was compared with the normal values for chronological age and values below -2.5 SD (Conventional measurement) were accepted as micropenis. RESULTS: A total of 227 boys referred to the urology polyclinic in a year were evaluated. Micropenis was detected in a total of six patients (2,6%) according to the conventional measurement and it was detected that three of these boys were referred to the hospital due to short penis, two with circumcision demand and one with retractile testicle. A pathology which could affect penis length was detected in 78,5% (11/14) of the patients referred with short penis. DISCUSSION and CONCLUSION: Micropenis ferquency in prepubertal boys was found high in this study. This result was quite different from previous studies on neonates. Therefore, studies in large groups including possible causes and post-diagnosis treatment phase would be more useful.

Description

Keywords

Mikropenis, Penis uzunluğu, Eksternal genital anomali, Micropenis, Penis length, External genital anomaly

Citation

Sönmez, M. G. ve. Kara, C. (2018). "Üroloji polikliniğine başvuran prepubertal erkek çocuklarında mikropenis prevalansı ve başvuru sebepleri". Güncel Pediatri, 16(1), 47-54.