Anatomik yapıların sesin harmonik yapısı ve tını değişiklikleri üzerindeki etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ses, insanın çevresiyle iletişim ve etkileşiminde rol oynayan temel öğelerin ya da gereçlerin başında gelir. Günümüzde insanda oluşabilen ses problemleri gelişen tıp sayesinde daha kolay anlaşılmakta ve tedavi edilmektedir. Bu gelişmeler anatomik yapıların müzikal ses kalitesine etkilerinin tespitini de kolaylaştırmıştır. Bu çalışmada, ses üretimindeki fizyolojik faktörlerden yararlanılarak, insanın ses üretim sistemindeki anatomik yapılarının ses kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmış, elde edilen bulgular tartışılarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi A.B.D. ve Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi A.B.D. da en az bir yıl ve daha fazla programlı ses eğitimi alan, rastlamsal yöntemle belirlenen ana çalgı şan ve bireysel ses eğitimi dersi öğrencileri oluşturmaktadır.
Voice is one of the main elements or instruments which play a role in human communication and interaction. In fact, communication becomes almost impossible in situations where voice doesn't exist. Human being receives analyses, interpret and process voices, converting them into various forms of expression. In this study, drawing on the physiological factors in the production of voice, the effects on the quality of voice, of the anatomical structures in the phonation system were investigated, and the findings obtained were discussed. The scope of this research is the students from the department of Fine Arts Education’s music teacher training programs of Gazi University Education Faculty and Uludag University Education Faculty.

Description

Keywords

İnsan sesi, Ses kalitesi, Anatomik yapılar, The human voice, Voice quality, Anatomic structures

Citation

Helvacı, A. (2005). "Anatomik yapıların sesin harmonik yapısı ve tını değişiklikleri üzerindeki etkileri". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 18(1), 123-134.