Adrenal tutulumu olan hodgkin lenfomalı bir olguda florodeoksiglukoz pozitron emisyon tomografibilgisayarlı tomografinin tanısal değeri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014-09-05

Authors

Köse, Doğan
Köksal, Yavuz

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Hodgkin lenfomada (HL), modern tedavilerle başarının artması geç etkilerin önlenmesi için tedavi yoğunluğunu azaltacak yeni yöntem arayışlarını getirmiştir. HL’de nadir tutulan, adrenal bezlerdeki malign hücre infiltrasyonunun saptanmasında florodeoksiglukoz (FDG) pozitron emisyon tomografi-bilgisayarlı tomografinin (PET-BT) hassasiyet ve özgüllüğü yüksektir. Bir yıl önce pubik kıllanma ve meme büyümesi nedeniyle araştırılan 7,5 yaşındaki bir kız hasta, yeni başlayan ateş, halsizlik, kilo kaybı ve gece terlemesi yakınmalarıyla başvurdu. Muayenesinde; hepatosplenomegali, evre 2 pubarş ve evre 1 telarş saptanan hastanın FDG PET-BT’sinde; yaygın lenf nodu tutulumu, dalak ve sol sürrenal bezinde artmış aktivite görüldü. Hastaya biyopsiyle HL, klinik ve laboratuvar değerleriyle de prematür pubarş (PP) tanısı konuldu. Antineoplastik tedavi sonrası çekilen FDG PET-BT’si tamamen normalleşen, pubarş ve telarşı duran hastada, 12 yaşındayken normal puberte başladı ve hasta halen sorunsuz olarak takip edilmektedir. Bu yazıda PP ve HL tanısı alan ve FDG PET-BT’sinde adrenal bezde artmış aktivite saptanan bir çocuk olgu sunulmuştur.
Improved success with the modern management of Hodgkin lymphoma (HL) leaded new method searches to diminish treatment intensities in order to prevent late effects. Sensitivity and specificity of fluorodeoxyglucose (FDG) positron emission tomography-computed tomography (PET-CT) is advanced in the determination of malign cell infiltrations in adrenal glands in patients with HL which is a rare finding. A 7.5 year old female patient that was investigated due to pubic hairs and breast development one year ago presented, with complaints of recently developed fever, asthenia, weight loss and night sweating. In her examination, hepatosplenomegaly, phase 2 pubarche and phase 1 thelarche were detected; in FDG PET-CT, advanced lymph node involvement and increased activity in spleen and left adrenal gland were also detected. The patient was diagnosed with HL by biopsy and premature pubarche (PP) by the laboratory values. In the patient, FDG PET-CT that is recorded after the antineoplastic treatment was completely normalized; pubarche and thelarche were completely rested and, normal puberty started when she was 12 years old. The patient has been followed up currently without any problems. In this report, a pediatric HL case with PP and increased activity in left adrenal gland determined by FDG PET-CT, has been presented.

Description

Keywords

Adrenal, Çocuk, Pozitron emisyon tomograf, Hodgkin, Pubarş, Child, Positron emission tomography, Hodgkin’s, Pubarche

Citation

Köse, D. ve Köksal, Y. (2016). "Adrenal tutulumu olan hodgkin lenfomalı bir olguda florodeoksiglukoz pozitron emisyon tomografibilgisayarlı tomografinin tanısal değeri". Güncel Pediatri, 14(2), 100-103.