Çok amaçlı enerji kullanımının analizi ve uygulanması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-09-27

Authors

Kandemir, Poyraz

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Trijenerasyon sisteminde elektrik ve ısı enerjisine ek olarak absorbsiyonlu soğutma ile soğutma enerjisi üretilmektedir. Bu çalışmada örnek bir endüstriyel tesiste uygulama yapılmıştır. Tesisin elektrik ihtiyacı ve atık ısının kullanılabileceği alanlar tespit edilmiştir. Elektrik ihtiyacından yola çıkarak atık ısılar tesisin proses ve konfor ısıtmasında maksimum verimde kullanılmıştır. Atık ısı kullanılarak prosesde ihtiyaç duyulan soğuk suyun eldesi absorbsiyonlu soğutma ile sağlanmıştır. Atık ısıların daha faydalı kullanılması nedeniyle kış aylarında tasarrufların arttığı gözlenmiştir. Bu tesis uygulamasında trijenerasyon sisteminin, yatırım ve işletme maliyetleri belirlenmiş, sistem fizibilitesi yapılmış ve geri ödeme süreleri alternatifli koşullarda belirlenmiştir. Geri ödeme süresi fabrikanın 1, 2 ve 3 vardiya çalışması koşullarında incelendiğinde; en kısa geri ödeme süresinin 3 vardiya çalışma koşulunda 1,46 yılda, 2 vardiya çalışma koşulunda 2,24 yılda, 1 vardiya çalışma koşulunda 4,82 yıl gibi kısa bir süre olduğu görülmüştür.
Electiricty and heating energy are produced at the cogeneration system. In addition to electiricty and heating energy, cooling energy by absorbtion cooling can be produced at thet rigeneration system. In a sample industrial plant are as where electrical power and waste heat can be used have been detected. Starting from the electricity demand, waste heat is used in the process and comfort heating in maximum efficiency. Processed by the use of waste heat, the cold water needed is provided by absorption cooling. In this study, it is explain how a trigeneration system designed, investment and operating costs determined, feasibilty of the system has done ve repayment periods are determined in alternative conditions.

Description

Keywords

Enerji, Energy, Trijenerasyon, Atık ısı geri kazanımı, Absorbsiyonlu soğutma, Trigeneration, Waste heat recovery, Absorbtion cooling

Citation

Kandemir, P. (2019). Çok amaçlı enerji kullanımının analizi ve uygulanması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.