Bazı tarla bitkileri türlerinde tohuma uygulanan ilaçların tohumluğun biyolojik değeri üzerine etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-10-17

Authors

Kuca, Dilara

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma Mısır, buğday ve ayçiçeği türlerinin her birine ait beşer çeşit üzerinde, piyasada tohum ilacı olarak en yaygın kullanımları olan pestisitlerin farklı dozlarının tohumluğun biyolojik değerleri üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışma Limagrain Grup/Karacabey tohumluk laboratuvarlarında, tesadüf parsellerinde 3 faktörlü deneme desenine uygun olarak yürütülmüştür. Ayçiçeğinde rutin olarak uygulanan Aprin XL 350 ES 300 ml dozun üzerindeki değerlerde çimlenme değerlerinin olumsuz etkilendiği, Cosmos 500 FS uygulamasında ise bu olumsuz durumun söz konusu olmadığı belirlenmiştir. En iyi dozun Aprin XL 350 ES için 300 ml Cosmos 500 FS için ise 600 ml olduğu tespit edilmiştir. Mısırda doz oranının çimlenme değerleri üzerinde farklılık gösterebildiği ve en iyi çıkışın Maxim ilacında 100 ml dozda DK/5 çeşidinden Gaucho ilacı için ise 500 ml dozda DK/3 çeşidinde olduğu belirlenmiştir. Her iki ilacın yüksek dozlarda kullanımının çimlenme oranını olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Buğdayda Lamardor New FS 170 ilacı doz artımının hemen hemen tüm çeşitlerde çimlenmeyi olumlu etkilediği, en yüksek çimlenme değerinin 10 gün bekletme süresi sonunda 30 ml doz ile Pamukova ve 180 gün bekletme süresi sonunda 60 ml doz ile Golia çeşidinde olduğu görülmüştür.
This study was conducted to determine the effect of different doses of pesticides, which are the most common use as seed chemicals, on the biological values of seed on five varieties of each of corn, wheat and sunflower species. The research were carried out accordance with the 3- factor randomized plots experimental design in Limagrain Group / Karacabey seed laboratories. It was determined that germination values were adversely affected in Aprin XL 350 ES 300 ml dose which was routinely applied in sunflower, whereas this was not the case in Cosmos 500 FS application. The optimum dosage was 300 ml for Aprin XL 350 ES and 600 ml for Cosmos 500 FS. It was determined that the dose ratio could have different effects on germination values in maize and the highest germination values were determined in 100 ml dose of Maxim in DK / 5 cultivar and in 500 ml dose of Gaucho in DK / 3 cultivars. It was determined that high doses of both chemicals adversely affected germination rate. Lamardor New FS 170 dose increase in wheat positively affected germination in almost all varieties and highest germination value was found in Pamukova with 30 ml dose for 10 days and Golia with 60 ml dose for 180 days.

Description

Keywords

Sunflower, Ayçiçeği, Maize, Wheat, Seed chemicals, Germination, Mısır, Buğday, Tohum ilaçları, Çimlenme

Citation

Kuca, D. (2019). Bazı tarla bitkileri türlerinde tohuma uygulanan ilaçların tohumluğun biyolojik değeri üzerine etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.