Zeytin karasuyunun arıtımında ileri oksidasyon proseslerinin uygulamaları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-06-21

Authors

Çalışkan, Huriye

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Zeytinyağı üretim sürecinde oluşan karasu içerdiği yüksek organik içerik sebebiyle geleneksel metotlar ile arıtımı engelleyen özellikler sergilemektedir. Yapılan bu çalışmada karasu arıtımında kullanılan İOP'nin literatürdeki uygulamaları incelenmiş, maliyet analizleri değerlendirilmiş ve uygulanabilirlik yönleriyle öne çıkan prosesler belirlenmiştir. Maliyet değerlendirmeleri genellikle yatırım ve işletim maliyetleri baz alınarak değerlendirilmiş ve IOP'nin temel prensipleri de çalışmada detaylandırılmıştır. Yapılan literatür araştırmaları sonucunda İOP'nin ön arıtım mekanizmaları ile entegre çalışması durumu öne çıkmaktadır. Ön arıtma metotları olarak kimyasal koagülasyon-flokülasyon prosesleri ağırlıklı olarak kullanılmıştır. Uygulanan H2O2/UV , O3 /UV, O3 , O3 /H2O2/UV prosesleri için yakın giderim verimleri görülmekte olup, işletme ve yatırım maliyetleri açısından bu proseslerin yüksek seviyelerde kaldığı görülmüştür. Giderim verimleri, maliyet analizleri baz alındığında Fenton/Foto fenton proseslerinin yüksek tercih edilebilirliğe sahip olması sonucu dikkat çekmektedir.
Olive oil wastewater that formed in the olive oil production process, has high organic content that inhibit purification by traditional methods. In this study, the literary applications of AOP used in olive mill wastewater treatment have been examined, cost analysis has been evaluated and prominent processes have been determined . Cost estimates are generally based on investment and operating costs and the basic principles of AOPs are detailed in the study. As a result of literature studies, the situation of integrating AOP with pre-treatment mechanisms comes to the forefront. Generally chemical coagulation-flocculation processes have been used as pre-treatment methods. Near removal efficiencies have been observed for the applied H2O2 / UV, O3 / UV, O3, O3 / H2O2 / UV processes and these processes have high operation and investment costs. When the cost and removal efficiency are evaluated, the Fenton / Photo fenton processes have high preference.

Description

Keywords

Zeytin karasuyu, İleri oksidasyon prosesleri, Ön arıtım prosesleri, Olive oil mill wastewater, Advanced oxidation processes, Pre-treatment processes

Citation

Çalışkan, H. (2018). Zeytin karasuyunun arıtımında ileri oksidasyon proseslerinin uygulamaları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Blimleri Enstitüsü.