Sosyal bilimler, fen bilimleri ve beden eğitimi spor öğretmenlerinin sınıfta zaman yönetimine ilişkin davranışları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tüm meslek gruplarında olduğu gibi öğretmenlerinde zaman yönetimine ilişkin bilgi ve beceri sahibi olmaları gerekir. Çünkü öğretmenlerin bir günlük iş yaşantısı zamanın baskısı içerisinde geçer. Öğretmenlerin eğitim programlarını yetiştirmek, etkili ders plânları geliştirmek, öğrencileri değerlendirmek, öğrencilerle konuşmak ve onları dinlemek, ailelerle görüşmek, meslektaşları ile iletişimde bulunmak, mesleki gelişimleri için yayınları takip etmek v.b. için zamana ihtiyaçları vardır. Ancak okulda ellerindeki sınırlı zamanı yitirmelerine neden olabilecek bir çok durum söz konusudur. Tüm öğretmenlerin gün içerisinde yapmaları gereken işler çoğunlukla benzerlik gösterir. Ancak ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin farklı branşlara mensup olmaları nedeni ile bazı değişikliklerin olması da söz konusu olabilir. Bu nedenle bu araştırma öğretmenlerin branşlarına göre zamanı yönetmek için sergiledikleri davranışların sıklığında değişiklikler gözlenebileceği düşünülerek gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın amacı sosyal bilimler, fen bilimleri ve beden eğitimi öğretmenlerinin öğretimin başlangıcında ve öğretim sürerken sınıfta gerçekleştirdikleri zaman yönetimine ilişkin davranışlarını belirlemektir. Araştırmaya Bursa ilindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan 120 öğretmen (40 sosyal bilimler, 40 fen bilimleri, 40 beden eğitimi spor) katılmıştır. Anket formundan elde edilen verilerin analizinde frekans ve yüzdeler kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, katılımcı öğretmenlerin ders öncesinde ve ders sonrasında öğretmenin yapması gereken zamanın etkin kullanımına yönelik bazı davranışları yerine getirdikleri, bir kısmını ise gerçekleştirmedikleri, katılımcı öğretmenlerin verdikleri yanıtlarda alanlarına ait eğitim programından ve bu programa ayrılan süreden kaynaklanan bazı ufak değişikliklerin gözlendiği, katılımcı öğretmenlerin çok azının zaman yönetimi ile ilgili bir etkinliğe katıldığı ve bu konu ile ilgili bir materyal okuduğu belirlenmiştir.
Because of the time pressures on daily working life of the teachers they must have knowledge and skill related to time management as other professionals. Teachers need time for implementing educational program, developing effective lesson plans, assessing students, talking and listening to students, conducting interviews with parents, communicating with their colleagues, following periodicals for professional developments and etc. However, there are many situations that lead to lose of limited time at schools. The daily routines are more or less is same for all the teachers. Beside this, different branches at secondary education may cause some variations at some of these routines. In this respect, It was thought that it is possible to observe some variations at the frequencies of the time management behaviors of branch teachers. The aim of this study is to determine the time management behaviors of social science, science and physical education teachers at the beginning of the instruction and while the instruction continue. The sample of the study includes 120 secondary school teachers at Bursa province (40 social science, 49 science and 40 physical education). The data obtained from the instrument of the study was analyzed by using frequencies and percentages. According to the results of the study, It was determined that the participant teachers actualize some of the effective time management behaviors and some of them are not. Also, some variations of the responses of the participant teachers are observed due to the differences of educational program of every branch and allocated time for those programs. Lastly, a few of the participant teachers red materials about time management and participated an activity related to time management.

Description

Keywords

Ortaöğretim, Öğretmen davranışları, Zaman yönetimi, Secondary education, Teacher behaviours, Time management

Citation

Özkılıç, R. ve Korkmaz, N. H. (2004). "Sosyal bilimler, fen bilimleri ve beden eğitimi spor öğretmenlerinin sınıfta zaman yönetimine ilişkin davranışları". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 17(2), 281-293.