Anaokulu çocuklarının belirsizlik içeren sözlü iletişim durumlarında anlam çıkarabilme becerileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2001-04-01

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmanın amacı, anaokulu çocuklarının belirsizlik içeren iletişim durumlarında anlam çıkarabilme becerilerini belirlemektir. Denekler, yaşları 5 ve 6 olan toplam 40 anaokulu öğrencisidir. Her iki yaş grubunda eşit sayıda kız ve erkek vardır. Araştırmada veri toplamak için Pickert tarafından geliştirilen ve yazar tarafından Türkçeye uyarlanan bir resim – cümle testi kullanılmıştır. Test, basitçe yan yana çizilmiş 36 tane 4’lü resim setinden ve bunlarla ilgili 36 adet cümleden meydana gelmektedir. Cümleler dört farklı biçimde sunulup, çocuktan hangi resmi kast ettiğini işaret etmesi istenmiştir. Her doğru cevap 1 puan ve her yarı doğru ya da yanlış cevap sıfır puan olarak değerlendirilmiştir. Doğru cevap puanları üzerinde 2 (yaş) x (cinsiyet) x 4 (cümle-resim kombinasyonlarını sunuş biçimi) son faktör üzerinde tekrarlı ölçümlerle çoklu varyans analizi uygulanmıştır. Analiz sonunda yaş ve cümle resim kombinasyonlarını sunuş biçimi faktörlerinin .01’de anlamlı bir fark gösterdiklerini, ancak cinsiyet faktörü için anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur.
The purpose of this study was to determin the inferential reasoning capabilities of kindergarteners when they faced ambigious verbal messages. Subjects were 40 kindergarten children. Their ages were 5 and 6 years old. There were equal number of girl and boy ineach age group. Data were collected by a picture-sentence test developed by Pickert. There were 36 simply drawn 4-picture sets and 36 sentences related to these 4-picture sets. Sentences were presented 4 different ways and the child was asked to find the picture mentioned in sentence.Each correct answer was scored as 1 point and each half- correct or uncorrect answer was scored as zerro point. On the correct answer points a 2 (age) x 2 (sex) x 4 (ways of presenting) multivariate analysis of variance with repeated measures on the last factor was performed. It was found that both age and ways of presenting factors were significantly diffirent at .01.But sex factor was not significant.

Description

Keywords

Sözlü iletişim, Atıf yapan iletişim, Anlam çıkarma, Anaokulu çocukları ve belirsizlik içeren mesaj, Verbal communication, Referantial communication, Inferential reasoning, Kindergartners, Ambiguous message

Citation

Peker, M. R. (2001). "Anaokulu çocuklarının belirsizlik içeren sözlü iletişim durumlarında anlam çıkarabilme becerileri”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(1), 243-252.