Kadın sporcularda menstruasyonun sürat ve dayanıklılığa etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1993

Authors

Özdemir, A. Reyzan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı, kadın sporcularda menstruasyonun sürat ve dayanıklılığa etkisini araştırmaktır. Çalışmamıza, Uludağ üniversitesi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü'nde olan 40 kız öğrenciye uygulanan ve menstruasyon dönemlerine ait çeşitli soruları içeren anket formu sonucunda alınan bilgilere göre, menstrual siklusları düzenli ve 28 günde bir, adet kanaması geçirdiğini belirten, yas ortalaması 18.8 ± 1.1, boy ortalaması 165 ± 1.2, vücut ağırlığı 54.9 ±.0.2 olan 35 istekli kıs öğrenci denek olarak katıldı. Kız öğrencilerin kesin ovulasyon gününün belirlenmesi ise, iki menstrual siklus süresince alınan basal vücut ısısı i le yapıldı. Sürat değerleri, alaktik anaerobik gücü değerlendirme testlerinden "30 metre koşu sürati" testi ve dayanıklılık değerleri, aerobik gücü değerlendirme testlerinden "20 metre mekik testi" (Shuttle Run Test) ile tesbit edildi. Sürat ve dayanıklılık parametrelerini ölçen testler, deneklerin iki menstrual siklusları süresince devam etti. Deneklere her ay menstrual sikluslarının 2. günü olan adet dönemin de ve ovulasyon günü olan 14 günde sürat ve dayanıklılık testleri uygulandı. Herparametrenin ölçüm değerlerini belirlemek amacı ile iki aylık ölçüm toplamının ortalaması alındı. Sürat ve dayanıklılık testlerinden elde edilen veriler eşleştirilmiş "t" testi ile değerlendirildi, 35 kişiden oluşan kadın sporcuların menstruasyonun 2 günü ile ovulasyon günü olan 14. gün arasında, sürat ve dayanıklılık değerleri açısından istatistiksel değerlendirmede anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Adet döneminde ağrısı olan 11 kadın sporcunun, mentruasyonun 2. günü ile ovulasyon günü olan 14. gün arasında, sürat değerleri açısından istatistiksel değerlendirmede anlamlı bir fark bulunmazken (p>0.05), dayanıklılık değerleri açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır (p<0.05). Adet döneminde ağrısı olmayan 24 kadar sporcunun, menstruasyonun 2. günü ile ovulasyon günü olan 14. gün arasında, sürat ve dayanıklılık değerleri açısından istatistiksel değerlendirmede anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak, kadınlarda adet döneminin, sportif performansın birer parçası olan sürat ve dayanıklılık üzerine bir etkisi olmadığını, yaptığımız araştırmada saptadık. Ayrıca adet döneminde ağrısı olan kadınlarda, ağrının bu dönemde dayanıklılık üzerine olumsuz bir etkisi olduğu bulundu.
An dieser Arbeit nahmen 35 Studentinnen als freiwilligen Versuchpersonen im Alter von 18.8±1.1 mit dem körperlichen Gewichtsdurchschnitt von 54.9±5.2 und Grösse von 165±1.2 cm teil, die unter den 40 Studentinnen der Abteilung Korpererziehung und Sport der erziehungswissenschaflichen Fakultât der Uiudağ-Universitat nach eigenen Angaben zu einer Umfrage mit diversen Fragen über Menstruationsperiode gewahlt wurden und einen regelmassigen menstrualen Siklus in 28 Tagen haben. Die Feststellung des genauen Ovulationstages dieser Studentinnen erfolgte dabei durch Messung der basalen Körperwarme zwischen zwei Menstruationssyklen. Die Geschwindigkeitswerte wurden aus Bewertungstesten der alaktisch-anaerobischen Kraft durch den Test der "30 Meter-Lauf geschwindigkeit " und Ausdauer werte aus Bewertungstesten der anaerobischen Kraft durch den "20 Meter-Pendeltest " (Shuttle Run Test) festgestellt. Die Testers mittels dessen die Geschwindigkeits und Ausdaer parameter geraessen wurden, dauerten wahrend der ganzen Zeit zwischen zwei Menstruationssyklen der Versuchspersonen. Geschwindigkei und Ausdauertesten mit den Versuchspersonen wurden in jedem Monat am 2. Menstruationstag ihrer Syklen, und am 14. Tag, also an dem Ovulationstag durchgeîührt. Um die Messwertejedes Parameters festzustellen, wurde der Durchschnitt des zweimonatigen Gesamtmesswertes errechnet.In der Zeit zwischen dem 2. Menstruationstag und clem Ovulationstag (14, Tag) der 35 Sportlerinnen konnte aus der Sicht der Geschwindigkeits- und Ausdauerswerte in der statistischen Bewertung keinen wesentlichsn Unterschied (p>0.05) gegunden werden.In der statistischen Bewertung hinsichtlieh der Gesehwindigkeitswerte zwischen dem 2. Menstruationstag un dem 14.Tag (Ovulationstag) von 11 Sportierinnen mit Schmerzen sich kein wesentlicher Unterschied (p<0.05) herausstel konnte man aus der Sicht der Ausdauerswerte einen bedeutenden Unterschied (p<0.05) faststellen.Bei den restlichen 24 Sportlerinen, die wahrend ihrer Regel periode keine Schmerzen hatten, konnte aus der Sicht der Geschwindigkeits- und Ausdauerswerte in der Zeit zwischen dem 2.Menstruationstag und dem Ovulationstag (14. Tag) in der statistischen Bewertung keinen wesentlichen Unterschied (p>0.05) gefunden werden. Aus unserer Untersuchung ergab sich das Ergebnis, da die Menstruationsperiode bei den Frauen als ein Teil der sportlichen Leistung keine Einwirkung auf die Geschwindigkeit und den Ausdauer hat, ausserdem wurde bei den Frauen, die in der Menstruationsperiode schmerzen haben, festgesteltt, dass die Schmerzen in dieser Periode eine negative Wirkung auf die Ausdauer haben.

Description

Keywords

Menstruasyon, Sürat, Dayanıklılık, Menstruation, Geschwindigkeit, Ausdauer

Citation

Özdemir, A. R. (1993). Kadın sporcularda menstruasyonun sürat ve dayanıklılığa etkisi. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.