İstanbul ili Fatih ilçesi okul çağı çocuklarında el ve ayak anomalileri taraması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011-06-29

Authors

Uğraş, Ali Akın
Kaya, İbrahim
Sungur, İbrahim
Ertürk, Ahmet
Yücel, Barış
Çetinus, Ercan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Giriş: İstanbul ili Fatih ilçesi okul çocuklarında el ve ayak anomalileri taraması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: 2008-2009 akademik yılında 41 okul arasından rastgele seçilen 6 okulda, 4259 çocuk tarandı. Taranan çocukların %51,7’si erkek, %48,2’si kızdı. Tüm çocukların el ve ayak muayeneleri yapıldı, anomaliler, cinsiyet ve yaşları kaydedildi. Bulgular: Taranan çocuklarda görülen el ve ayak anomalileri sıklığı %10,7 bulundu. Ensık görülen anomali %9,7 ile pes planus olurken, ikinci sıklıkta ‰5,64 ile halluks valgus görülmekteydi. En sık görülen el anomalileri ise %0,7 sıklık ile Kirner deformitesi ve klinodaktiliydi. Sonuç: Temel sağlık hizmetlerinin daha iyi planlanması ve daha iyi sağlık hizmeti sunulabilmesi için bu tip çalışmaların daha fazla yapılması gerektiği kanaatindeyiz.
Objectives: The aim was screening of the hand and foot anomalies in children of Fatih district, Istanbul city. Material and Methods: In the 2008-2009 academic year, 4259 students were screened in six schools which were chosen randomly from a total of 41 schools. The study population consisted of 51.7% boys and 48.3% girls. Hand and foot examination was performed and anomalies, gender, and age were recorded. Results: The hand and foot anomaly frequency was found 10.7%. The most frequent anomaly was pes planus with an incidence of 9.7% and the second anomaly was hallux valgus with an incidence of 5.64‰. The most frequent hand anomaly was Kirner deformity and clinodactyly with an incidence of 0.7% each. Conclusion: We advice that more epidemiological studies should be performed for planning and providing better healthcare services.

Description

Keywords

El, Ayak, Anomalileri, Tarama, Hand, Foot, Anomalies, Abnormalities, Screening

Citation

Uğraş, A. A. vd. (2011). "İstanbul ili Fatih ilçesi okul çağı çocuklarında el ve ayak anomalileri taraması". Güncel Pediatri, 9(2), 60-62.